a common reader

Wisława Szymborska

· 23 July 2011 |  by Janantoon
· Published in: andere literatuur · poëzie
· Tagged with:

Ik heb net Einde en begin gekocht, een verzameling gedichten van de Poolse Nobelprijswinnares Wisława Szymborska. En ik heb al verwoed zitten lezen en genoten van de heerlijk spitsvondige en soms humoristische gedichten met de dubbele bodems.
Zij kijkt vooral met een heel eigen blik en weet dikwijls een verrassende gezichtshoek op de dingen uit te kiezen. Haar taal is niet te moeilijk. Ik geloof niet dat de vertaler kunstgrepen heeft moeten uitvoeren. Het is een parlando-stijl, verraderlijk eenvoudig. Maar ze weet zich in te leven in de vrouw van Lot, in de Japanse ukiyo-e kunstenaar Hiroshige, in het zuivere geweten van een kaaiman.

De toon in haar gedichten is dezelfde als in haar kleine boekbesprekingen, in het Engels uitgegeven als nonrequired reading, boeken die je niet per se moet lezen. Boekbesprekingen die ze dikwijls gewoon als aanleiding benut voor observaties over mensen en hun vreemde gebruiken.
Zij schrijft niet over politiek, maar over hoe mensen samenleven. Of is dat politiek?
Zij wil zich niet opdringen, blijft een eenvoudige vrouw die gesteld is op haar privacy, a room of her own.

De VPRO toonde een prachtige uitzending over haar in het programma Het uur van de wolf. Het duurt ongeveer 55 minuten, maar is de moeite waard [link naar de VPRO-uitzending]. Als ik haar gedichten hoor voorlezen, zou ik zo Pools gaan studeren.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3