a common reader

“Wetten zijn als vrouwen, ze zijn er om verkracht te worden.”

· 15 October 2012 |  by Janantoon
· Published in: mensenrechten · politieke leugens
·

“Las leyes son como las mujeres, están para violarlas.” Dat was de boude uitspraak van José Manuel Castelao, een verkozene van de rechtse regeringspartij Partido Popular. Pas enkele dagen voor zijn uitspraak was hij president geworden van de Consejo General de la Ciudadanía en el Exterior, vrij vertaald: Algemene Raad voor [Spaanse] Burgers in het Buitenland.
Even over het Spaans. Violar una ley vertalen wij als een wet overtreden. Violar a una mujer betekent een vrouw verkrachten.
De context van zijn uitspraak was erg banaal. In een commissie die hij voorzat (Educatie en Cultuur) was een stem te weinig om een document te bekrachtigen. Toen zei hij: “Niet erg. Er zijn negen stemmen? Schrijf tien… Wetten zijn als vrouwen, ze zijn er om verkracht te worden. [“No pasa nada. ¿Hay nueve votos? Poned diez… Las leyes son como las mujeres, están para violarlas.” El País] De commissie bestond uit verschillende internationale leden, waaronder verschillende vrouwen.
Later probeerde hij zich er uit te praten met “ja, ik heb dat gezegd, maar in de omgekeerde zin”. Wat zou hij daarmee bedoelen? Zoiets als “vrouwen zijn als wetten, …”
Wat is dat toch met die macho’s, meestal van rechtse signatuur? In de VS kennen ze er ook wat van. Een tijd geleden kwam republikein Todd Akin al in opspraak met zijn uitspraak “Zwangerschap na verkrachting is heel zeldzaam”. Nu pas was het Roger Rivard (ook een republikein) die zich liet ontvallen: “Sommige meisjes laten zich erg makkelijk verkrachten”. [Zie artikel in De Standaard]

Onze José Manuel maakte het nog even bonter. In één korte zin schaart hij zich achter twee vreselijke stellingen: vrouwen kan je verkrachten [uitspraak als man] en wetten mag je overtreden [uitspraak als verkozen politicus]. Natuurlijk is er dat gewoon ‘uitgeflapt’, maar dat maakt het juist erger. Dat betekent alleen hoe diep zo’n mening wel zit.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3