a common reader

Wat heb ik met Hergé?

· 4 December 2006 |  by Janantoon
· Published in: grafiek
· Tagged with:

Ik heb een kleine verzameling strips waarvan de eerste exemplaren (Nero’s van Marc Sleen) dateren van 1964! Maar ik ben pas later beginnen verzamelen, aangespoord door het genoegen dat ook mijn kinderen aan strips hadden. Ik herinner me dat we soms op regenachtige zondagnamiddagen met zijn allen en een stapel strips zaten te genieten. Af en toe schoot er iemand in de lach, en de anderen moesten dan weten met elke passage…
Hoewel ik alle Kuifjes heb, ging mijn voorkeur toch eerder uit naar de humor van Nero, de tekenstijl van Franquin (met vooral de onvergetelijke Guust Flater), de souplesse van Lucky Luke, de flegmatieke Clifton. De Kuifje-albums waren natuurlijk al een generatie ouder.
Evengoed heb ik steeds genoten, niet zozeer van het verhaalelement, maar vooral van het zuivere geheel van de albums. Denk dan aan een kunstwerkje als De Juwelen van Bianca Castafiore of Kuifje in Tibet.
De figuur van Hergé heeft me echter steeds geboeid: de verteller, de kunstenaar, de verzamelaar, de filosoof. Meer dan welke andere strip ook is Tintin een internationaal symbool geworden. Vanzelfsprekend wil men dan de schepper van de Tintin-wereld leren kennen. En vermits die schepper echt een persoonlijkheid was, is het begrijpelijk dat heel wat mensen hem in de kijker willen plaatsen (en zelf mee een klein plaatsje krijgen in het pantheon).

Hergé collectionneur d'artMijn recentste aanwinst is Hergé collectionneur d’art met foto’s van André Soupart en een tekst van Pierrre Sterckx. Ik wist reeds lang dat Georges Remy een kunstverzamelaar was. In een interview van jaren geleden voor Humo zag ik een foto van hem met op de achtergrond een grote zeefdruk van Roy Lichtenstein met de kathedraal van Rouen (de schilder Monet indachtig). Ik was dan onmiddellijk verkocht, en het boek ook. Natuurlijk brengt dit boek niet veel nieuws, maar er staan wel echt mooie foto’s in. Hergé had een zeer goede smaak en was een verzamelaar puur op gevoel — hoegenaamd niet om te beleggen. Hij kocht zowel Egyptische als Afrikaanse kunst als ook moderne en avant-garde kunst. Buiten de reeds genoemde Lichtenstein vind je hier ook werk van David Hockney, Pierre Alechinsky, Louis Van Lint, Frits Van den Berghe, Karel Appel, Alexandre Calder, Jean Dubuffet en verschillende andere.

In september nog kocht ik op een wekelijks marktje te Saint Chinian (Pays d’Oc) bij een tweedehands boekenstalletje — tussen beenhouwers en kaasboeren en ambachtelijke prutsen — een mooi filosofisch werkje van Michel Serres: Hergé mon ami. Dit boekje was uitgegeven in 2000 en het zat nog in zijn oorspronkelijke plastic verpakking…

Ik heb voornamelijk veel gehad aan de Entretiens avec Hergé van Numa Sadoul. Sadoul wist als geen andere de kunstenaar te interviewen. Hij bundelt verschillende lange gesprekken over zijn verleden, zijn levenshouding, en een bespreking van al zijn werken tot een formidabel geheel. Aangezien Hergé de teksten minutieus heeft nagekeken, mag dit werk als een soort geautoriseerde biografie beschouwd worden. Hergé kwam hieruit te voorschijn als een bedachtzaam en wijs man, een gevoelig iemand met zin voor humor. En iemand die een verleden meesleept en er heeft weten mee te leven. Kuifje in Congo werd nu eenmaal getekend en uitgegeven en ook al ben je later helemaal veranderd, je sleept dat eeuwig met je mee op een manier waarop wij gewone stervelingen onze kleine zonden niet hoeven mee te slepen.
Daarnaast heb ik ook nog het werk van Benoît Peeters: De wereld van Hergé. En natuurlijk al zijn albums. Maar ik ben er nog niet toe gekomen om ook al mijn strips op te laden in mijn database. Ik heb al werk genoeg met mijn verzameling boeken. Deze website bestaat nu 2 jaar en nog steeds is alles niet opgeladen. Dit kan natuurlijk een uiting van mijn aangeboren luiheid zijn. Reden te meer om mijn slecht geweten niet nog eens extra te belasten met een project om ook mijn strips — een 700-tal — op te laden.

Hergé

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3