a common reader

Vivian Maier in Gent

· 7 July 2014 |  by Janantoon
· Published in: FOCUS · fotografie
· Tagged with:

Vivian Maier zelfportretKennismaken met het werk van Vivian Maier kan in Gent in een zeer mooie tentoonstelling1.

Vivian Maier2 (1926-2009) werkte heel haar leven als kindermeisje. Een weinig ambitieuze occupatie misschien, maar in haar vrije tijd trok ze de stad in met haar fototoestel: New York en vooral Chicago. En op haar eentje en zeer bescheiden maakte ze tienduizenden straatfoto’s: vooral doodgewone mensen die ze tegenkomt en vastlegt met een zeer scherpe blik voor details en voor situaties. Vele van haar foto’s zijn niet zomaar een snapshot, maar vertellen een verhaal, getuigen van een leven. Dat is wat haar fotografie zo boeiend maakt.

Ze begon met een Rolleiflex en maakte vooral zwart-wit foto’s in het typische vierkante formaat. Later ging ze over naar kleur en maakte ze ook filmpjes. Naast straatfoto’s maakte ze ook heel veel zelfportretten, maar steeds onrechtstreeks: de weerspiegeling in een vitrine, of haar schaduwprofiel op de grond, of zoals hier een ‘lucky shot’ in een spiegel bij een verhuis.

Pas na haar dood op 83-jarige leeftijd werd haar fotografisch oeuvre ontdekt door makelaar John Maloof. Hij was op zoek naar historische foto’s over een wijk in Chicago en stuitte tijdens een veiling op een lot onontwikkelde films en negatieven. Hij merkte pas bij de ontwikkeling ervan met welk talent hij te maken had.

In al zijn verborgenheid en bescheidenheid heeft Vivian Maier een enorm oeuvre samengebracht. Niet alleen een tijdsdocument, maar ook een artistieke nalatenschap die doet denken aan fotografen als Henri Cartier-Bresson of Willy Ronis. De kwaliteit van de getoonde foto’s laat zo’n vergelijking toe. De vraag is echter of zij zelf kritisch genoeg was om een dergelijke selectie samen te stellen en of ze überhaupt in artistieke expressie geïnteresseerd was. Het feit dat er nog ongeveer 2000 niet-ontwikkelde filmrolletjes in de nalatenschap zaten, doet vermoeden dat het bij haar eerder ging om het contact met het straatleven en niet zozeer met de artistieke neerslag ervan.
Hieronder toon ik enkele van de foto’s die in de tentoonstelling te zien zijn. Meer foto’s en achtergrondinformatie op de verzorgde site: vivianmaier.com.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.

  1. De ontdekking van een fotografe, nog tot 17 augustus 2014.

  2. Vivian Maier, Street Photographer
    Vivian Maier, Street Photographerboekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3