a common reader

Truman Capote

· 15 March 2010 |  by Janantoon
· Published in: miscellanea
· Tagged with:

Mijn zoon probeert mij wel eens te overtuigen om ook mijn dvd’s online te zetten. Dat is natuurlijk makkelijk als je een cadeautje wil kopen, vlug even checken of hij het al heeft of niet. Maar daarvoor onderhoud ik natuurlijk mijn website niet. Mijn boeken (op dit ogenblik 2108) staan allemaal online, maar er is nog werk aan, nog enkele honderden moeten ingescand worden. En ik ben ook begonnen met mijn muziek op te laden, maar dat gebeurt slechts sporadisch en het kan dus nog een hele tijd duren eer alle cd’s online staan.
Dus films, nee voorlopig niet. Behalve dan deze film over Truman Capote. Ik kocht hem enkele dagen geleden en eerlijk gezegd dacht ik dat ik een andere film had gekocht (die moet ik dus nog terugvinden). Maar het is een gelukkige vergissing, echte serendipity.
Philip Seymour Hoffman speelt op overtuigende wijze de geniale, excentrieke, openlijk homoseksuele (in de jaren vijftig) Amerikaanse schrijver Truman Capote. De film begint als de bekende schrijver Capote een krantenartikel leest over een volledige gezin dat in Kansas vermoord werd. Op dat ogenblik is hij beroemd door onder andere zijn boek Breakfast at Tiffany’s, dat verfilmd werd met natuurlijk Audrey Hepburn.
Capote trekt naar Kansas samen met zijn vroegere buurmeisje en goede vriendin Harper Lee. En is dat niet de schrijfster van To kill a mockingbird? Capote spendeert enorm veel tijd in Kansas en leert daar heel wat mensen kennen terwijl hij zoveel mogelijk mensen, gesprekken, feiten en zo verzamelt voor zijn grote project voor een nieuw genre: de nonfiction novel. Dit genre wordt later bijvoorbeeld ook knap gebruikt door García Márquez in Relato de un náufrago en Noticia de un secuestro. Capote werd zelfs bevriend met een van de moordenaars, al werd hem aangewreven dat hij niet genoeg gedaan zou hebben om hun verdediging te helpen. Met hun executie door ophanging was de zaak rond en het boek ook. In Cold Blood verscheen in 1965.
En ik heb onmiddellijk In Cold Blood en Breakfast at Tiffany’s besteld.
Voor wie al jaren vertrouwd is met het werk van Truman Capote zal het allicht lachwekkend zijn dat ik daar nu pas op stuit. En ja, dat heb ik wel meer, zo achter de dingen aanlopen. Zo heb ik Shakespeare ook pas 350 jaar na zijn dood ontdekt.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3