a common reader

trouvailles op de Gentse boekenmarkt

· 8 February 2010 |  by Janantoon
· Published in: boeken verzamelen
·

Op de Gentse boekenmarkt kocht ik — tegen een prijsje — drie boeken uit de reeks ‘Grand Prix des meilleurs romans du demi-siècle’.
Het is een reeks die door de Franse uitgever André Sauret in 1951 werd uitgegeven. Ik kocht de drie boeken die de verkleumde boekverkoper aanbood. Was zijn dag goed, en de mijne ook.
Ik kocht La Nausée van Jean-Paul Sartre, Les Faux Monnayeurs van André Gide en La Condition Humaine van André Malraux.
Het zijn heerlijke boeken, in de Franse stijl. Van elk boek werden 3000 exemplaren gedrukt op velijn Arches en ingebonden zonder de vellen te snijden. Elk van de gekochte boeken draagt het nummer 775, wat aangeeft dat ze door iemand destijds in reeks gekocht werden. De vorige eigenaar heeft La Condition Humaine niet gelezen, want de pagina’s zijn nog niet losgesneden.
Elk van de boeken bevat een originele ets of lithografie en het is leuk dat in de boeken vermeld staat: ‘compositions détruites & pierre éffacée’.

Het is ook fijn dat de uitgever heel wat informatie geeft over lettertype, papier en medewerkers. Tot zelfs de naam van de drukkers. Zo zijn de litho’s gedrukt door les frères Mourlot. De studios Mourlot zijn vermaard doordat er zeer bekende kunstenaars als Picasso, Chagall, Miró en zovele anderen gewerkt hebben. Vreemd is dat wel de Engelstalige Wikipedia een artikel over de drukkerij heeft, maar niet de Franstalige. Evenmin vind je informatie over de uitgever André Sauret, die toch een boeiend figuur moet geweest zijn.
In alle geval is het een mooie aanwinst voor mijn bibliotheek.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3