a common reader

Tiziano Terzani, Het einde als begin

· 18 August 2014 |  by Maarten
· Published in: Boeken Maarten
· Tagged with: · ·

Tiziano Terzani, Het einde als beginHet einde als begin
Gesprekken met mijn zoon over het leven

Tiziano Terzani

fiche

Deze uitgave:
Nederlands
Primavera Pers, Leiden 2008
312 pagina’s, softcover
isbn: 9789059970502

Oorspronkelijke uitgave:
in het Italiaans: La fine è il mio inizio
Longanesi & C., Milaan 2006

De Italiaanse journalist en schrijver Tiziano Terzani werd geboren in Florence in 1938. Zijn rijke en boeiende leven is door zijn werk als correspondent voor het Duitse blad Der Spiegel nauw verweven met de wereldgeschiedenis.

Wanneer Tiziano Terzani beseft dat zijn einde nabij is – hij lijdt aan kanker – besluit hij met zijn zoon Folco terug te blikken op zijn leven. Het resultaat is een bijzondere reeks gesprekken over moed en liefde, ziekte en verdriet, over schoonheid, vergankelijkheid en leren loslaten. In het levensverhaal van Terzani klinkt ook kritiek door op de westerse manier van leven. Het boek is tevens zijn testament, waarin hij de lezer aanmoedigt zijn eigen identiteit te ontwikkelen, zijn fantasie te gebruiken en zich ook buiten de gebaande paden te wagen.

Maar deze diepgang in het boek is iets dat de lezer terloops bereikt. Wat voorop staat zijn Terzani’s verhalen over de oorlogen in Vietnam en Cambodja, zijn verblijf in China en uiteindelijke uitzetting, en zijn correspondentschappen in Japan en India. Van 1972 tot 1997 verbleef Terzani als correspondent in Azië en volgde de ontwikkelingen in dit werelddeel op de voet. Hij doet op een boeiende en zeer persoonlijke manier verslag van de grote brandhaarden in de wereldgeschiedenis aan het eind van de vorige eeuw.

Na zijn werk als correspondent trekt Terzani zich enige tijd terug in de Himalaya en publiceert een aantal boeken, die in vele talen zijn vertaald.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3