a common reader

The Finkler Question

· 6 December 2015 |  by Maarten
· Published in: Engelse literatuur · FOCUS
·

Howard Jacobson, The Finkler Question

Ik vind The Finkler Question een lastig boek om te bespreken. Howard Jacobson schrijft fantastisch, heeft een fijnbesnaarde humor, toont zich meester van de menselijke geest, … maar zet toch een hoofdfiguur neer waar volgens mij niemand zich mee zal identificeren. Julian is frustrerend labiel, ergerlijk besluiteloos, heeft bindingsangsten; eigenlijk wordt er geen positief woord over hem gezegd.

Hij maakt echter een fascinerende transformatie doorheen het boek. Die transformatie wordt ingezet door een weliswaar onaangename gebeurtenis, maar toch niet zo rampzalig dat het zijn persoonlijkheid zou moeten aantasten: hij wordt overvallen, door een vrouw nog wel, die hem nauwelijks verstaanbaar iets toesnauwt dat hem aan het denken zet. Noemde ze hem Jood? En zo ja, waarom?

Hij begint zich te vergelijken met zijn Joodse vrienden: Finkler, een succesvol filosoof die zijn kritiek op de politiek van Israƫl doordrijft tot kritiek op, en schaamte over, zijn eigen godsdienst; en Libor, een kleurrijke oude man die zo uit het vooroorlogse Wenen, Praag of Berlijn lijkt weggewandeld: een bon-vivant met goede relaties, echt of verzonnen, die de Holocaust weliswaar achter zich heeft gelaten, maar nu toch persoonlijk betrokken raakt met de opmars van de jodenhaat.

Hij gaat ook een relatie aan — de eerste relatie waarin hij zich thuis voelt — met een Joodse. Zozeer begint hij zich te identificeren met hen, dat het zijn Joodse vrienden bevreemdt.

Zo vormt het boek eigenlijk een frisse blik op wat het betekent om Jood te zijn in Londen in de 21e eeuw. Misschien verwachtte ik te veel, maar ondanks deze fascinerende insider’s look — vanuit het perspectief van een outsider! — in de Joodse belevingswereld zat ik gewrongen met de bizarre figuur van Julian, waardoor ik tevergeefs bleef zoeken naar een betekenis, een nieuw inzicht, een doel — en alleen maar achterbleef achter met verwarring.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3