a common reader

the best offer van Giuseppe Tornatore

· 29 December 2013 |  by Janantoon
· Published in: film · FOCUS
·

Ik heb niet de gewoonte hier over films te schrijven. Maar gisteren zagen we met veel genoegen The Best Offer van Giuseppe Tornatore. Ik ben blij de film gezien te hebben voor ik de recensies las. Zowel Karel Deknudt in De Standaard als Dave Mestdach in Knack breken de film af. Dave Mestdach schrijft:

[Tornatore] gooit er als vanouds flink wat pathetiek en topzware tweederangssymboliek tegenaan. Bovendien neemt hij zijn nodeloos gezwollen, lang gerokken en met allerlei kunstobjecten volgestouwde psychopuzzel zo pijnlijk serieus dat je bij de zoveelste doorwrochte plotwending in een lach dreigt te schieten. De alomtegenwoordige en al even weinig subtiele score van Ennio Morricone krijg je er – éénmaal, andermaal – gratis bovenop.

Dat “éénmaal, andermaal” gebruikte Deknudt ook al. Originaliteit op een laag pitje, heren?
Dat is dan jullie opinie, in de zaal schoot niemand in de lach. Je kan de stemming van je medepubliek toch wel aanvoelen, niet? En ik kan jullie zeggen dat iedereen geboeid was.
De critici begrijpen niet waarom de excentrieke veilingmeester Virgil Oldman (Geoffrey Rush) verliefd wordt op “een labiele, mensenschuwe del die hem als een vod behandelt”. Maar het zijn gelijkgestemde zielen, want ondanks zijn succes is Oldman ook een mensenschuwe man die zich van de wereld afschermt door een reeks pijnlijk volgehouden rituelen. Psychopuzzel vind ik onnozel, laten we het een romantische thriller noemen. Dat thrillergehalte is er misschien wat over, toegegeven.
Maar de film maakt indruk door zijn prachtige fotografie, is zeer knap opgebouwd met een fijne soundtrack van Ennio Morricone. Qua sfeer doet hij wat denken aan Girl with the Pearl Earring. Enfin, als de dvd uit is, koop ik het zeker. Ik wil nog eens van de film kunnen genieten, gezellig thuis.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3