a common reader

The Art of Japanese Joinery, Kiyosi Seike

· 28 June 2009 |  by Maarten
· Published in: design met hout
·

The Art of Japanese Joinery, Kiyosi SeikeIk vond dit prachtige boekje in de kunsboekhandel Copyright te Gent en ik kon er niet aan weerstaan. Kiyosi Seike is professor architectuur aan het Tokyo Institute of Technology. Het is een kort boekje, slechts 126 pagina’s, maar met een weelde aan foto’s en werktekeningen.

De auteur geeft de overvloed aan bossen als eerste oorzaak voor het aloude Japanse gebruik van hout als constructiemateriaal, en een gebrek aan steen en klei op de vulkanische bodem. Maar houten constructies bleken ook bestand tegen de vele orkanen en aardbevingen waarvan Japan steeds last heeft gehad.

De verbindingen geven dan ook uiting van een grote vindingrijkheid. Zo’n variĆ«teit aan verbindingen kennen we in het westen gewoon niet. Hier is een echte zwaluwstaart maken al een opgave (tenzij het volledig mechanisch gebeurt natuurlijk).
De ingenieuze verbindingen die zij maken, tarten alleszins mijn verbeelding. Maar ook mijn zin om dergelijke verbindingen in de praktijk te proberen.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3