a common reader

Taksim Square Book Club

· 1 July 2013 |  by Janantoon
· Published in: over boeken · politieke leugens
· Tagged with:

George Henton: The Taksim Square Book ClubTerwijl het er in Egypte steeds heviger aan toe gaat, gaat het verzet ook in Istanboel gewoon door. En daar is de boodschap van Gandhi niet vergeten: soms maakt stil protest meer indruk dan veel lawaai en geweld.
Het is begonnen met Erdem Gunduz, een performance artiest, choreograaf en danser. Hij ging tegenover het standbeeld van Mustafa Kemal Atatürk, de grondlegger van het moderne Turkije, staan en blééf daar staan. Acht uur lang. Als je niet in de weg staat, doe je niets verkeerd met ergens gewoon te staan. Kan de politie moeilijk iets tegen in brengen. Maar teveel mensen volgden zijn voorbeeld en kwamen bij hem ‘staan’. En dan werd het een samenscholing natuurlijk…

Ondertussen is er een variant gevonden. Heel wat mensen komen op het plein staan en lezen een boek. De Britse fotograaf George Henton heeft er een fotoreportage rond gemaakt. (Zijn foto’s zijn ook te zien op Al Jazeera.)

Ik toon zijn foto van een vrouw die George Orwell‘s Nineteen Eighty-Four leest. Dat verheugt mij steeds.
Maar de andere literatuur is ook interessant, je moet de foto’s op zijn site maar bekijken. Er is zelfs iemand die een Turkse vertaling van onze Belgische François Weyergans leest, namelijk Trois jours chez ma mère.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3