a common reader

so many books

· 13 January 2013 |  by Janantoon
· Published in: over boeken
·

so many booksIk heb net een nieuwe boekenkast gemaakt voor mijn slaapkamer. De bedoeling was om de vele rondslingerende boeken een degelijker verblijfplaats te bezorgen. Helaas, de nieuwe kast is al vol en er slingeren nog steeds boeken rond.

boekenkast2
De nieuwe boekenkast is wel een leuk ontwerp, al zeg ik het zelf. Ze bestaat uit drie aparte kasten die met deurscharnieren aan mekaar zijn bevestigd. De kasten staan op wieltjes, zodat het geheel kan verplaats worden. De middelste kast is dieper dan de twee andere en is bedoeld voor wat grotere boeken. Tegelijk geeft die ook wat stabiliteit aan het geheel. Het geheel kan ook werken als een groot kamerscherm. Wie weet bemachtig ik ooit nog eens een grote loft…

boekenkast1

so many books

Het is stilaan welletjes. Op dit ogenblik huis ik 2.469 boeken. Dat mag echt niet meer uitbreiden. Er moeten boeken weg, niet twee of drie, maar enkele honderden. Een boek zal dus de ingenomen ruimte moeten kunnen ‘verantwoorden’. Geen plaats meer voor dubbels, voor trivia, voor voorbije interesses.
Ik zal Gabriel Zaid’s So many books nog eens moeten herlezen. Die heeft een knap boekje geschreven over het omgaan met de lawine aan boeken die ons overvalt. Je kan niet alles lezen, je kan niet alles hebben.
Recent kocht ik nog Phantoms on the Bookshelves van Jacques Bonnet. Die heeft er over hoe moeilijk het is om te gaan met een verzameling van 10.000 boeken! Ai, en ik heb al zo’n last om mijn luttele 2.500 boeken geordend te krijgen. Het is nu tijd om elk boek nog eens vast te nemen en te evalueren. Beter een mooie verzameling rond enkele interessepolen, dan een verzameling losstaande boeken. Juist de relatie van het ene naar het andere boek maakt een bibliotheek interessant. Dus is er nog ruimte om uit te breiden, enkele thema’s volgend, maar andere boeken zullen daarvoor moeten wijken. Het aantal onderwerpen dat ik nu volg is veel te ruim, vrees ik.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3