a common reader

Simon Leys overleden

· 15 August 2014 |  by Janantoon
· Published in: essays · FOCUS
· Tagged with:

Simon Leys, portrait by Mathew LynnPierre Assouline meldt op La République des livres het overlijden van Pierre Ryckmans, beter bekend onder zijn nom de plume Simon Leys. Hij stierf de nacht van zondag op maandag, 78 jaar oud.

Pierre Ryckmans werd op 28 september 1935 te Brussel geboren, maar via zijn grootouders stamde hij uit Antwerpen. Hij studeerde aan de katholieke universiteit van Leuven en kreeg in 1955 de kans China te bezoeken met een delegatie jonge Belgen. Vanaf 1959 studeerde hij Chinees en Chinese kunst en literatuur in Taiwan, Singapore en Hongkong. In 1964 trouwde hij met een Chinese, Hanfang. Vanaf 1970 woonden ze in Australië, waar hij doceerde aan de universiteiten van Canberra en Sydney.
Sinds 1990 was hij lid van de Académie royale de langue et de littérature françaises de Belgique, waar hij in de stoel van Georges Simenon mocht zitten.

Door zijn lang verblijf in Chinese contreien had hij snel een goed inzicht in wat daar allemaal gebeurde tijdens de Culturele Revolutie. Toen hij in 1971 Les Habits neufs du président Mao publiceerde, nam hij de schuilnaam Simon Leys aan. Franse intellectuele maoïsten hadden al even lange tenen als fundamentele islamisten van nu. De waarheid mag nu eenmaal niet gezegd worden, zeker als daarmee utopische dromen doorprikt worden.

Ik leerde hem kennen door zijn korte studie over George Orwell: Orwell ou l’horreur de la politique. Daarna las ik het zeer interessante: Le Studio de l’inutilité, met essays over o.a. George Orwell, G.K. Chesterton, Vladimir Nabokov, Czeslaw Milosz en Joseph Conrad. Naast de literaire essays zijn vooral zijn geïnformeerde teksten over China en zijn geschiedenis van grote waarde. Een artikel over Liu Xiaobo, en eentje over Madame Chiang Kai-Shek hebben mij nieuwe inzichten geboden, maar vooral het verschrikkelijke Le génocide Cambodgien.

We nemen afscheid van een gepassioneerd onderzoeker en een eerlijke schrijver (op de manier van Orwell).

La Libre Belgique publiceerde een uitgebreid in memoriam.


Bron foto: portret door Mathew Lynn


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3