a common reader

Simon Leys, Orwell ou l’horreur de la politique

· 21 August 2007 |  by Janantoon
· Published in: biografie · Engelse literatuur  |  1 Comment
· Tagged with: ·

Orwell ou l’horreur de la politiquefiche: Simon Leys, Orwell ou l’horreur de la politique

Ik kocht dit boekje in de heerlijke boekhandel Passa Porta te Brussel. Orwell blijft me fascineren en dit leek me interessant.
Terecht. Simon Leys is zelf al een interessante persoon. In 1935 geboren te Brussel als Pierre Ryckmans werd hij later een gekend sinoloog. Hij schrijft in het Frans en Engels, woont sinds 1970 in Australië waar hij les geeft aan de universiteiten van Canberra en Sydney.

Hij schreef deze korte studie over Orwell tegen het jaar 1984, toen er een echte Orwell-revival was. Dit boekje is echter een heruitgave (en beperkte herwerking) van 2006. De auteur merkt op dat de inhoud niets van zijn actualiteit verloren heeft. Nineteen Eighty-Four zal — vrees ik — nog vele jaren niets van zijn actualiteit verliezen.

Leys had de studie geschreven omdat Orwell “en France, […] demeure sinon inconnu, du moins largement mécompris.” Maar dat gaat misschien ook op voor niet-Fransen. Leys spitst zich vooral toe op de ontwikkeling van Orwell’s politiek bewustzijn, zijn fervent socialisme (maar zonder oogkleppen!), zijn weerzin voor politiek gesjoemel, en zijn haat tegen elke vorm van totalitarisme.
Elke vorm, want al is Nineteen Eighty-Four geënt op de situatie in de USSR onder Stalin, deze bijtende roman weerspiegelt elk soort totalitarisme. Leys rekent dan ook af met neoconservatieven die Orwell in hun kamp willen rijven, waarbij zij makkelijkheidshalve vergeten dat hij een socialist in hart en nieren was.

Een goed geschreven boekje, dat me zin geeft om terug eens wat essays van Orwell te herlezen.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

One Comment

  1. Marius says:

    Dank voor deze ‘aanrader’; ik ken feitelijk alleen de biografie die Bernard Crick schreef. En natuurlijk zijn eigen werk, waaronder de keuze die Martin Schouten maakte uit zijn essayistisch werk, ‘Een olifant omleggen’. (Het is indrukwekkend; ik houd van iemand die zó radicaal blijft bij zijn geweten. Ik weet dat u alleen werk in de originele taal leest.)
    Nog steeds mijn complimenten voor uw prachtige website.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3