a common reader

Schrijversgewijs, database voor Vlaamse literatuur

· 6 January 2014 |  by Janantoon
· Published in: FOCUS · links · Nederlandse literatuur
·

Ja, ik hou van boeken. Nee, ik ben geen fanaat van uitsluitend Vlaamse literatuur. Maar de Vlaamse literatuur is nu eenmaal de literatuur van de gemeenschap waartoe ik behoor. Vandaar dus.
Deze site is niet af en zal steeds work in progress zijn. We brengen hier biografische en bibliografische notities. Naar beste vermogen natuurlijk. Ik ben geen filoloog. Ik ben een boekenliefhebber, die op zijn speurtocht behoefte had aan overzichten. Na verloop van tijd werden deze overzichten verrijkt, aangevuld. Zo werd het een heel compendium. Het is mijn intentie deze gegevens hier geleidelijk te publiceren.

Dit zijn de inleidende woorden op de site Schrijversgewijs van mijn vriend Jan Venderickx. Een bescheiden toon, vind ik, voor wat je echt een monnikenwerk kan noemen. Het internet is verzadigd van blogs en facebookpagina’s en dergelijke, en sites zoals deze zijn er veel te weinig.

schrijversgewijs

Op Schrijversgewijs vind je een echte database van de Vlaamse literatuur van 1830 tot vandaag. Neem nu de dichter Albe. Wie kent die nu nog? Albe was de pseudoniem van Renaat Joostens (1902–1973), maar misschien bleef hij langer bekend door zijn jeugdboeken geschreven onder de naam Kapitein Zeldenthuis. Van Albe heb ik een vertaling van een gedichtenbundel van Federico García Lorca, Romancero gitano. Kijk nu maar eens wat je op de site over Albe vindt: een beknopte biografie, bronnen, enkele gedichten en dan een omstandige bibliografie. En dit is maar één voorbeeld.

Op deze site vind je alle Vlaamse schrijvers alfabetisch of chronologisch of contextueel. Contextueel is zeer interessant. Wil je bijvoorbeeld weten wie deel uitmaakte van Van Nu en Straks, dan word je hier vergast op een degelijke inleiding over het tijdschrift en met links naar de betrokken schrijvers.

Zoals ik zei: een monnikenwerk. De site wordt wel regelmatig gevonden door geïnteresseerde internetlezers, maar ik vind het tijd worden dat bv ook de Koninklijke Bibliotheek er interesse zou voor krijgen. En zeker al de Vlaamse erfgoedbibliotheek. Misschien moeten we eens enkele belletjes laten rinkelen.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3