a common reader

Saramago blijft verbazen

· 18 November 2005 |  by Janantoon
· Published in: Portugese literatuur
· Tagged with:

José Saramago blijft me verbazen. Op zijn 83ste publiceert hij opnieuw een roman. Zijn laatste boek Ensayo sobre la lucidez (Stad der zienden) is nog niet zo lang uit. Ik schreef er op 15 april al over. Bovendien was dit een zeer sterk boek dat ook voor wat deining heeft gezorgd, zeker in Portugal.
Ik verwachtte dus hoegenaamd geen nieuwe roman. Maar deze week las ik in El País dat er een nieuwe roman werd gepubliceerd, tegelijk in het portugees, castillaans en catalaans, met een eerste druk op 100.000 exemplaren. Ik heb onmiddellijk de spaanse versie gekocht (omdat ik het portugees helaas niet machtig ben, bovendien worden zijn romans in het spaans vertaald door zijn echtgenote). In Las intermitencias de la muerte (De titel is niet zo eenvoudig te vertalen. “Las intermetencias” betekent zoiets als “het af en toe werken/tevoorschijn komen”. Ik vraag me af hoe ze bij Meulenhoff de titel gaan vertalen in het Nederlands.) start hij weer met zo’n typisch uitvergrote situatie. Het boek valt met de deur in huis: “Al día siguiente nadie murió” (De dag nadien stierf niemand), en ook de dag erna niet, niemand sterft nog. De dood geeft er de brui aan en onmiddellijk beginnen problemen zich op te stapelen. Onder andere voor de kerk, want “die voedt zich met de dood”, dixit Saramago. Waarom heb je nog de heropstanding nodig als er hier niet meer gestorven wordt? Maar wat met pensioenen, ziekenhuizen, bejaardentehuizen, lang verhoopte erfenissen, etc.
Het is zeker niet te vergelijken met bv Stad der Zienden, waar zo’n speciale situatie tot het einde toe wordt doorgetrokken. Deze roman is meer een humoristische vingeroefening, soms heeft het zelfs iets van een sprookje. Ik vind het persoonlijk niet het niveau van zijn vorige werken hebben, maar het blijft goede literatuur.

Maar wat een energie heeft die man! Iemand die ongeveer op zijn 60ste is begonnen en rond zijn 70ste de Nobelprijs voor literatuur krijgt. En dan bovenal iemand die met verschillende van zijn boeken echte meesterwerken met een prangende boodschap wist neer te zetten.
Voor mij is Saramago één van de belangrijkste schrijvers van dit ogenblik. Wij geloven niet in god, uiteraard, dus kan ik alleen maar hopen dat de Muzen hem nog een lang en gezond leven schenken.

Meer José Saramago op mijn blog.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3