a common reader

Ryszard Kapuscinski, Mes voyages avec Hérodote

· 10 July 2007 |  by Janantoon
· Published in: andere literatuur
· Tagged with:

mes voyages avec HérodoteZoals graaf Almásy in The English Patient van Michael Ondaatje reisde Kapuscinski de wereld rond met als metgezel de historieën van Herodotus.
Blijkbaar kreeg hij zijn eerste editie als jonge journalist van een welwillende hoofdredacteur toen hij voor het eerst voor een Poolse krant naar het buitenland werd gezonden.
Een vreemde uitrusting voor een jonge man die vanuit het communistische Polen, zonder één woord Engels te kennen, naar Indië werd gezonden. Maar blijkbaar heeft het boek, waarin hij steeds opnieuw kon lezen, hem geholpen zijn ware journalistieke aard te vinden. De nieuwsgierigheid, het steeds maar opnieuw vragen, het afwegen van de geloofwaardigheid van diverse bronnen, waren al aanwezig bij Herodotos en nu bij elke degelijke journalist.

Voor mij was vooral die bijna kinderlijke verwondering van Kapuscinski verfrissend. Zijn oog voor het menselijke detail, zowel in de teksten van Herodotos als in de wereld van nu, markeren hem als een biezonder mens. Soms doet hij me wat denken aan dat naíeve van Antoine de Saint-Exupéry in zijn Terre des hommes. Ik denk dat ik op zoek ga naar één van zijn romans (bv over de Shah van Iran). Maar tegelijk stimuleert dit boek me om eindelijk Het verslag van mijn onderzoek van Herodotos zelf vast te nemen en te lezen.

Ryszard Kapuscinski

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3