a common reader

geschiedenis van een streek (nu België genoemd)

· 26 August 2012 |  by Janantoon
· Published in: geschiedenis
·

Rolf Falter: BelgiëDit is een boek om nog eens te lezen. Bewust traag, want het leest als een postkoets met een span van vier paarden. Ik heb dit boek verslonden. Rolf Falter vertelt de geschiedenis van onze streken op een meeslepende manier. Hij noemt het België, een geschiedenis zonder land, wat een beetje een misleidende titel is, want het gaat nauwelijks over België. Veel meer gaat het over de geschiedenis van de mensen die leefden in deze contreien, die soms groter en soms kleiner waren en die uiteindelijk uitmondden in een landje dat het nu toch al bijna 200 jaar uithoudt.
Falter heeft een wijde blik en daarbij ook de gave om gevestigde verhalen te herbekijken met een frisse blik.
Hij begint zijn geschiedenis al bij Caesar. Voor mij werd het vooral interessant wanneer hij met veel inzicht de feodale tijd na Karel de Grote beschrijft. En vooral dan de opkomst en gestage groei van de Bourgondiërs, die tegelijk ook graven van Vlaanderen werden. Boeiend is ook de interactie en de wederzijdse afhankelijkheid van de Vlaamse steden en oorlogvoerende adel.
Ook het merkwaardig verhaal van de indijking van de zee, van landwinning en het verleggen van de kustlijn gaf me een nieuw inzicht in ons verleden.
Maar er is zoveel. Rolf Falter vertelt op 460 pagina’s 2000 jaar geschiedenis van onze streken. Maar met zoveel inzicht en met zo’n knappe synthetische gave dat elke pagina vol staat met interessante bemerkingen.
Ik dacht dat ik toch al een en ander over ons verleden had gelezen, maar dit boek heeft me dikwijls de ogen geopend.

Leuk is ook dat bij het boek een eigen blog hoort.


Lees ook Maartens recensie.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3