a common reader

Rietveld stoel

· 17 March 2013 |  by Maarten
· Published in: FOCUS · interieur  |  1 Comment
· Tagged with: ·

de blauw-rode RietveldstoelDe Rietveld stoel heeft iets emblematisch. Hij staat symbool voor een bepaalde levensstijl, misschien zelfs een levensvisie. Gerrit Rietveld (Utrecht 1888-1964) leerde het meubelmaken in het atelier van zijn vader. Hij hield van het vakmanschap van zijn vader, maar niet van diens zware meubels. Rietveld zou nu helemaal niet bekend zijn, mocht hij zich niet geëngageerd hebben in de artistieke stroming De Stijl. Bekende namen in deze stroming zijn o.a. Piet Mondriaan, Theo van Doesburg, Georges Vantongerloo.
Er was toen rond de eerste wereldoorlog heel wat in beweging. Denk maar aan tijdgenoten als Frank Lloyd Wright en Le Corbusier. Ik noem niet zo maar twee architecten. Stromingen als De Stijl en ook het Duitse Bauhaus gingen uit van totaalconcepten. Het liefst zouden ze alles gedaan hebben: een huis ontwerpen en de inrichting verzorgen, dus ook de meubels, de decoratie, tot zelfs de kleding van de inwoners.
De bekende rood-blauwe Rietveld stoel dateert van ongeveer 1918. Hij was toen ook helemaal niet geschilderd, dat is pas later gekomen, geïnspireerd allicht door de schilderijen van Mondriaan en van Doesburg. Het lijkt ook een beetje alsof je in een schilderij van Mondriaan kan gaan zitten.
Ik heb de stoel gemaakt helemaal zoals het hoort, volledig in beuk en afgewerkt met de heldere lakverf. De preciese afmetingen en werkwijze vind je makkelijk in dit boekje: Rietveld meubels om zelf te maken. De intellectuele rechten zijn gekocht door Cassina (bij hen is de rug en het zitje in plywood!), maar je mag er blijkbaar eentje maken voor eigen gebruik.
In mijn woonkamer prijkt de Rietveld stoel fier naast de chaise longue van Le Corbusier. Nog zo’n icoon.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

One Comment

  1. chantal permanne says:

    Knap werk die Rietveld !boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3