a common reader

Francis Poulenc

· 18 April 2014 |  by Janantoon
· Published in: Muziek Janantoon
· Tagged with:

Francis PoulencFrancis Poulenc

  • Concerto pour 2 pianos et orchestre
  • Suite Française
  • Concert Champêtre

solist: Jos van Immerseel & Claire Chevalier, piano
uitvoerders: Anima Eterna Brugge
gedirigeerd door: Jos van Immerseel

opgenomen: 2008
editie: Outhere
nummer: 37600092475

Op 26 juni 1958 werden Dmitry Shostakovich en Francis Poulenc beiden geëerd met de titel Doctor of Music in Oxford. Shostakovich verbleef bij Isaiah Berlin, die Russisch sprak, en Poulenc bij een andere don, de historicus Hugh Trevor-Ropers. Er werd ten huize van Trevor-Ropers een muziekavond georganiseerd waar de twee componisten aanwezig waren. Berlin geeft een uitgebreid verslag van de avond in zijn briefwisseling. Hij vertelt dat de muziek van Poulenc verbleekte naast die van Shostakovich. En er is inderdaad geen vergelijk mogelijk, maar dat betekent nog niet dat ‘mindere’ componisten geen bestaansrecht zouden hebben naast groten als Bach, Beethoven, Mahler en Shostakovich.

De drie werken op deze cd zijn eerder vroege werken.
Het Concerto pour 2 pianos et orchestre begint zeer sprankelend en ritmisch. Het larghetto is zonder meer geïnspireerd op Mozart. Het laatste deel is jazzy en wat rommelig. Toch een bijzonder concerto
De Suite Française is een klassieke suite-compositie voor blazers, tamboer en klavecimbel. Barokmuziek geschreven in 1935. Ook Concert Champêtre, een werk voor orkest en klavecimbel is geschreven in een neo-klassieke stijl.
De muziek op deze cd is zeer genietbaar, soms sprankelend, maar in het algemeen voor mij toch wat te licht.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3