a common reader

Platonov NTGent, Tsjechov gefilterd door Perceval

· 24 February 2013 |  by Janantoon
· Published in: podiumkunsten
·

percevalPlatonov NTGent.

Luk Perceval brengt Tsjechov’s eerste theaterstuk voor NTGent, maar zwaar bewerkt.
Het stuk komt traag op gang. De openingsscène toont het speelvlak met als enig ‘decor’ een treinrail die diagonaal over de scène loopt. Op de rails staat een platform op wielen met daarop een vleugelpiano, links vooraan. Alle acteurs staan al op hun plaats. Aan de piano zit Jens Thomas. Die begint te neuriën, en geluiden te maken met de piano. De acteurs bewegen niet, bewegen trouwens nauwelijks doorheen het stuk. Het lijkt alsof ze tableaux vivants uitbeelden. Soms bewegen ze bijna onmerkbaar, maar plots zie je: er staat een ander tableau vivant.
Alleen Platonov (Bert Lubbers) beweegt zich vrijelijk.
De spelers spreken niet naar mekaar gericht, maar steeds naar het publiek, alsof het publiek een klankbord of spiegel is. Bereiken ze mekaar niet? In het begin werkt het wat irriterend, ook de dialectuitbarstingen van Steven Van Watermeulen.
De piano beweegt zeer langzaam. Af en toe wordt er gezongen en gespeeld, tekstloze klankerupties.
Het werkt allemaal wel, de spanning wordt traag opgebouwd. De karakters beginnen zich af te lijnen. Voornamelijk door de dialogen, maar deels ook door de houdingen. Het is net of we in een avant-garde marionettentheater zitten waar de poppen telkens een andere houding lrijgen. Voor een tijdje.
Welke spanning: in een omgeving van grote verveeldheid en doelloosheid proberen ze allemaal wat zin te geven aan hun leven. Vooral Platonov leidt aan de onmacht zijn leven zin te geven, de onmogelijke zoektocht naar de ideale geliefde. Die ideale geliefde is nochtans aanwezig, maar dan in de combinatie van drie verschillende vrouwen.
Als de piano na twee uur rechts achteraan staat, kan Platonov niet meer. We zien weer een tableau vivant, met Platonov die een geweer op zichzelf richt.
Sterk theater.
Luk Perceval hak ik een tijdje geleden nog gezien in Antwerpen, maar wel met Duits theater, Kleiner Mann, was nun?.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3