a common reader

Pierre Assouline, Les invités

· 18 March 2009 |  by Janantoon
· Published in: Franse literatuur
· Tagged with:

Les invitésIk heb dit boek niet verslonden, want dat zou niet passen bij het onderwerp, maar gesavoureerd, in één ruk dan wel. In Les Invités beschrijft Pierre Assouline een diner bij de hoge Parijse bourgeoisie, een diner gegeven door gastvrouw Sophie du Vivier, die bekend staat voor haar smaak en de finesse van haar avonden. Niet alleen door de entourage en de kwaliteit van eten en drank, ça va de soi, maar door de kwaliteit van de genodigden en de gesprekken die zich ontwikkelen.

Alleen geeft één van de gasten op het laatste ogenblik forfait en als ze aan tafel willen gaan blijken ze met dertien te zijn, tot afgrijzen van één van de aanwezigen.
De situatie dreigt uit de hand te lopen, maar de eregast lost dit op door het dienstmeisje Sonia te vragen om mee aan tafel te gaan. Het dienstmeisje van Marokkaanse afkomst.
Pierre Assouline gebruikt dit als enscenering voor een portret van de huidige Franse maatschappij (en bij uitbreiding Europese) met zijn vooroordelen, zijn smaak (goede en slechte), zijn savoir vivre (ou pas savoir).
In een Frans om van te smullen.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3