a common reader

oogst in Madrid

· 3 November 2008 |  by Janantoon
· Published in: boeken verzamelen
·

Ik kan moeilijk naar het buitenland gaan zonder daar een boekhandel binnen te gaan en vanzelfsprekend enkele boeken te kopen. Dikwijls beperkt het maximaal toegelaten gewicht van de valies mijn boekhonger. Vorige week was ik in Madrid voor mijn werk en had ik niet dergelijke beperking.
Vrij dicht tegen het hotel lag één van de vestigingen van La Casa del Libro, een boekhandel die zijn 85ste verjaardag viert.
Daar kocht ik het laatste boek van Fernando Savater: La aventura de pensar. Het is een inleiding tot een aantal markante filosofische denkers. De zoveelste inleiding misschien, maar ik hou van de heldere schrijfstijl van Savater, wiens La Vida Eterna ik erg goed vond. Bovendien schrijft hij ook over typisch Spaanse filosofen als Unamuno en José Ortega y Gasset, die je in andere inleidingen nauwelijks tegenkomt.
Daar kocht ik ook een bloemlezing uit het werk van Federico García Lorca: Sólo un caballo azul y una madrugada. Ik had al wel wat boeken met werk van García Lorca, zoals de bundel Amor, een bloemlezing van het Davidsfonds, de tweetalige uitgave Poet in New York en het toneelstuk La casa de Bernarda Alba. Deze bundel is geen complete verzameling, maar een veel ruimer overzicht van zijn gedichten. Dat blauwe paard uit de titel zag ik ‘s anderendaags al in verschillende schilderijen van Franz Marc.

In het museum Thyssen-Bornemisza liep een tentoonstelling onder de titel ¡1914! La vanguardia y la gran guerra. Een prachtige tentoonstelling met avant-garde kunst van voor en tijdens de Eerste Wereldoorlog, met werken van Klee, Marc, Léger, Zadkine, Kandinsky, Schiele, en ook van verschillende mij onbekende Russische kunstenaars. Ik kon natuurlijk niet nalaten de prachtige, uitgebreide catalogus te kopen.

Het museum Thyssen is trouwens erg interessant. Het ligt vlak tegen het wereldberoemde Prado, maar heeft zijn eigen zeer interessante permanente verzameling. Als je het Prado kan vergelijken met het Louvre, dan zou je Thyssen kunnen vergelijken met de collectie van Kröller-Müller te Arnhem.
Eén van de prachtstukken uit hun collectie is het portret van Hugo Erfurth van Otto Dix. In de museumshop kocht ik een zeer mooie monografie over dit werk: Otto Dix. Retrato de Hugo Erfurth.
Dit is het soort boek waar ik van hou: niet té uitgebreid, maar diepgaand en zeer mooi uitgegeven. De reproducties zijn prachtig. Dit boek over één schilderij van Otto Dix vertelt me veel over de kunstenaar en zijn omgeving.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3