a common reader

ontwerp voor een meubel

· 28 March 2013 |  by Maarten
· Published in: design met hout
· Tagged with:

Vrienden vroegen me een ontwerp te tekenen voor een kast die zou passen bij hun ovale tafel en in het interieur natuurlijk. In plaats van te tekenen heb ik een stukje interieur en enkele kasten als maquette gemaakt. Schaal 1/100.
Dan maakte ik van de maquette foto’s die met Photoshop bewerkt werden. Mijn vrienden krijgen natuurlijk ook de maquette te zien.

kubussen

Soms zou ik wel eens iets willen maken als zo’n fantasievol onwerp van Ola-Dele Kuku. Maar hoewel het mooi is, lijkt het niet erg praktisch.
Het kubus-ontwerp bestaat uit 9 losse kubussen die desgewenst in een andere formatie kunnen geplaatst worden (bijvoorbeeld na verhuis). De kubus links onder is de diepste en daarna worden ze diagonaal minder diep. Het geheel moet zowel strak als speels overkomen. Schaduwen dragen er toe bij dat het geen saaie vlakke kast is. De kast ‘zweeft’ boven de vloer.
[Klik op de foto’s om ze te vergroten.]

gotisch

Waarom ik deze kast gotisch noem, is me ook niet helemaal duidelijk. Misschien door de ‘venstertjes’, uitsparingen in de deuren met wat organische lijnen (nu zijn het nog voorlopige schetsen). Persoonlijk zou ik deze raampjes open laten, zoals bij oude Vlaamse gotische kasten, maar er kan natuurlijk ook glas in.
Op een sokkel staan drie losstaande kasten. Het zijn geen balkjes: de deuren lopen niet parallel aan de achterkant van de kast. Ook hier krijg je dus schaduwspel, hoewel niet zo levendig als bij de kubussen.
Dit ontwerp komt misschien wat statisch over. Ik zou ook bv de bovenkant van de kasten schuin kunnen laten verlopen. We’ll see.

taille

De lijnen van de taille in een kast. Soepele lijnen die passen bij de curve van de ovale tafel, zeker. Ook deze kast staat op een sokkel. Desgewenst kan ze in twee delen gemaakt worden. De verdeling van de deurtjes is me nog niet klaar. De lijnen die ik op de foto’s getrokken heb, zijn gewoon om een idee te geven. Zo’n vloeiende lijn tekenen is natuurlijk eenvoudig, zelfs het uitzagen met de lintzaag is een makkie. Het werkelijk maken is weer een ander paar mouwen. Maar, niets is zo plezant als een stevige uitdaging.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3