a common reader

Moi Nojoud, 10 ans, divorcée

· 19 November 2009 |  by Janantoon
· Published in: Franse literatuur · mensenrechten
·

Ik kocht dit boekje op de luchthaven Charles De Gaulle toen ik uit Bolivië terugkwam. Ik had niets meer om te lezen en dit sprak me het meest aan in de schrale collectie van een luchthavenboekenwinkeltje.
Het was een goede keus. Het beschrijft het verhaal van de negenjarige Nojoud die door haar vader uitgehuwelijkt wordt aan een oudere man. Zij leeft volop in een kinderwereld, ze hoort te spelen op straat met vriendinnetjes, maar kan niet tegen het besluit van haar vader ingaan. Ondanks de belofte van haar echtgenoot om haar pas te ‘benaderen’ na de eerste menstruatie, wordt ze al in de huwelijksnacht verkracht. Nojoud beschrijft de gevoelens van angst, schaamte, pijn, en vooral van totale verlatenheid. Ver weg van haar ouders en zusjes, bij een schoonmoeder die haar in het gareel wil doen lopen.
Maar zij heeft ook gezonde opstandige gevoelens. En die doen haar op een dag iets zeer gewaagd en moedig doen: zij stapt een rechtbank binnen en blijft daar wachten tot er een rechter haar wil helpen.

Het verhaal is opgeschreven door journalist en Midden-Oosten correspondent Delphine Minoui. Het is de wereld rond gegaan. En alom was er afschuw voor haar verhaal, voor het lot van de vrouw en van jonge meisjes in vele arme landen. Terecht natuurlijk, ik had dezelfde gevoelens van ongeloof en weerzin.
Maar daarnaast vielen me twee zaken op. Ten eerste, vrouwen houden deze starre mannenwereld mee in stand. Nojoud’s moeder en schoonmoeder, tantes, allen ondergingen haar lot als pijnlijk, maar onvermijdelijk. En zelfs, durf ik zeggen, met wat heimelijk leedvermaak: ik heb dit doorgemaakt, nu is het jouw beurt. Het is de gang van de wereld. De oudere vrouwen hebben niet de moed of het lef om die vicieuse cirkel te doorbreken ten bate van hun dochtertjes.
Bovendien bedacht ik dat de spontane reacties zoals ‘wat een achterlijk volk’ niet volledig juist zijn. Natuurlijk is in Jemen (en andere ontwikkelingslanden) nog veel achterlijkheid, ongeletterdheid, armoede. Maar we mogen niet uit het oog verliezen dat Nojoud geholpen werd door een vooruitstrevende advocate én dat een Jemenitische rechter wel degelijk het huwelijk ontbonden heeft.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3