a common reader

merkwaardige sites

· 31 December 2012 |  by Janantoon
· Published in: links · miscellanea
·

bureauInternet is een jungle geworden. Elk bedrijf, van multinational tot de bakker om de hoek, heeft zijn site. Zo ook elke vereniging, van de nationale kankerpreventie-vereniging tot het naaikransje van de parochie van Sint-Amadeus. En dan zijn er nog de miljoenen privépersonen die menen een eigen site nodig te hebben (zoals ik dus). Een kat vind er haar jongen niet in terug.
Wie iets interessant zoekt, moet meestal ettelijke pagina’s Google-resultaten doorploeteren. Of soms vind je op een site die je al goed vond een link naar een andere goede site. Mond aan mond reclame, nietwaar. Zo vind ik af en toe iets leuk. En soms zitten daar echt merkwaardige sites tussen. Misschien is het dan ook fijn om af en toe iets door te geven.

merkwaardige sites

bomb-sightEen werkelijk merkwaardige site is Bomb sight. Zelf schrijven ze er over:

The Bomb Sight project is mapping the London WW2 bomb census between 7/10/1940 and 06/06/1941. Previously available only by viewing in the Reading Room at The National Archives, Bomb Sight is making the maps available to citizen researchers, academics and students. They will be able to explore where the bombs fell and to discover memories and photographs from the period.

Voornaamste aantrekkingskracht is een interactieve kaart van Londen waar je elke bom kan terugvinden die tijdens de Blitz viel. Bij elke bom kan je verder klikken en krijg je historische details en dikwijls ook historische foto’s. Dit is een enorme manier om de bewaarde gegevens in een waarschijnlijk stoffig en onbereikbaar archief voor velen toegankelijk te maken. Wie al eens vragen heeft bij het nut van het internet, kan zich hieraan verfrissen.

muziek en fotografie

Klaus RudolphWie van klassieke muziek houdt, en daarbij ook graag het levendige van concerten, zal de site van de Duitse fotograaf Klaus Rudolph leuk vinden. Hij heeft een onwaarschijnlijk aantal ensembles, solisten en dirigenten gefotografeerd. De meeste foto’s werden blijkbaar genomen tijdens repetities. Soms zijn er ook leuke geposeerde foto’s bij (klik maar op de foto hieronder).
Christine Chapman, HornKlaus Rudolph is natuurlijk een professionele fotograaf. Op zijn site vind je een Galerie met een selectie foto’s die je kan kopiëren. Daarnaast ook een Archiv met zowat iedereen die in de muziekwereld naam en faam heeft. Die foto’s zijn echter te bestellen en natuurlijk betalen.

Romaanse talen

Blog NostrumMeestal hebben afdelingen van een universiteit een pagina onder de koepel van de algemene site van die unief. En meestal vrij saai. De afdeling Romaanse talen en cultuur van de Universiteit van Amsterdam heeft echter een echte en leuke blog: Blog Nostrum. Teksten in het Nederlands wisselen af met Frans, Italiaans, Spaans, Portugees. Een frisse site die ik regelmatig volg, al kan ik ook niet alles lezen.

Penguin pockets

penguinKaryn Reeves is een Australische doctoraalstudent in statistiek. Naast dit ongetwijfeld boeiend studiegebied heeft zij nog een bijzondere hobby: zij verzamelt alle Penguin pockets die ooit verschenen zijn. En elke week leest en beschrijft ze zo’n boekje in A penguin a week.
Zij verzamelt de boeken die verschenen tot aan de dood van uitgever Allen Lane (de stichter van Penguin) in 1970. Voor het ISBN-tijdperk ook. Van de 3000 verschenen pockets heeft zij er ongeveer 1700. Dus wie een oude Penguin dubbel heeft en nog een goede daad moet doen…

Vimeo

de betere video

Iedereen kent YouTube. Je kan er niet omheen. Maar YouTube is natuurlijk niet de enige videosite. Een site als Vimeo houdt het bij het betere werk. Hier publiceren heel wat videokunstenaars hun werken. Soms ook interessante documentaires of interviews. Ik snuffel hier eens graag rond af en toe. De link brengt je naar enkele van mijn ‘likes’. Vooral de kortfilm Fred et Marie moet je echt eens zien.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3