a common reader

Marco Daane achter Orwell aan

· 28 March 2011 |  by Janantoon
· Published in: biografie
· Tagged with:

Marco Daane heeft een heel leuk boek geschreven, weliswaar voornamelijk voor de Orwell-liefhebber. Ik hoorde een interview met hem op Klara en heb het boek onmiddellijk besteld.
Daane beweert dat zijn boek een heel eigen invalshoek heeft en inderdaad, ik was nog nooit een reisgids gebaseerd op het leven van Orwell tegengekomen. Reisgids is wat overdreven. Je wordt hier niet lekker gemaakt om alle plaatsen waar Orwell verbleven of rondgehangen heeft te bezoeken. Maar het is hier wel om die plaatsen te doen.

Het spoor van Orwell is geen biografie en geen reisgids, maar iets daartussenin. Marco Daane bezocht alle plekken in de voetsporen van Eric Blair — de jeugd — en later George Orwell — de schrijver. Het boek begint zelfs met het riviertje de Orwell die als pseudoniem zou gaan dienen. Alleen Birma — tegenwoordig Myanmar — heeft hij blijkbaar niet bezocht. Orwell ligt er niet op de bovenste plank, de junta herkent zichzelf te goed in 1984.

Het is geen biografie, maar om dit boek te kunnen schrijven, om alle plekken terug te vinden heeft hij waarschijnlijk alle biografieën moeten doorploegen en daarna nog heel wat eigen zoekwerk.

Dit boekje geeft alleszins een heel eigen kijk op Orwell en het is een must voor iedere liefhebber van zijn werk. Dit boek zou zeker in het Engels moeten vertaald worden. Ik vraag me echter af of de Britten met hun superioriteitsgevoel een boek van een Nederlandse schrijver over hun Orwell zullen accepteren.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3