a common reader

Marc Dugain, Une exécution ordinaire

· 2 June 2007 |  by Janantoon
· Published in: Franse literatuur · politiek
· Tagged with:

Marc Dugain Une exécution ordinaireMet deze roman bevestigt Marc Dugain dat hij een uitzonderlijk schrijver is. Een mogelijke kandidaat voor een Prix Goncourt wat mij betreft. Ik was vroeger reeds onder de indruk van zijn oorlogsroman De officierskamer. Hierin geeft hij een gezicht aan het lot van de tallozen die verminkt uit de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog kwamen en met moeite hun weg terug in de maatschappij vonden. In een bondige, beeldende stijl wordt het verhaal verteld van drie officiers die behalve met de trauma’s van het oorlogsgeweld ook nog eens met hun maatschappelijke stigmatisering als mismaakte moeten leren leven.

Une exécution ordinaire vertelt het verhaal van de Kursk, de Russische atoomduikboot die op niet opgehelderde wijze verging in de Barentszee in 2000. De gebrekkige wijze waarop de legerleiding en Russische toppolitici — Poetin voorop — omgingen met dit incident en zeker de halfslachtige pogingen om een deel van de bemanning te redden, waren toen wereldnieuws.

Tegelijk is het een familieroman die over verschillende generaties heen een macaber portret tekent van de Russische maatschappij. Stalin komt er in voor, en vooral zijn bizarre redeneringen en zijn schaamteloos gebruik van terreur. Het verschrompelen van het communisme, Yeltsin, corruptie, naakt kapitalisme, Poetin. Het wordt allemaal op overtuigende wijze geëvoceerd zonder dat het een politiek pamflet wordt. Hij kijkt door de ogen van de mensen die dit allemaal ondergaan.

Dit is zo’n boek dat je wil dichtklappen na de laatste bladzijde en dan stil zijn, alleen zijn.
Of een vioolconcerto van Shostakovitsh opzetten.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3