a common reader

Marc Dugain, La malédiction d’Edgar

· 20 September 2007 |  by Janantoon
· Published in: biografie · Franse literatuur · politiek
· Tagged with:

Marc Dugain kan echt een speciaal geval genoemd worden. Hij is geboren in 1957 in Senegal waar zijn Franse ouders toen werkten. Toen hij zeven jaar oud was, verhuisde de familie naar Frankrijk en hij verbleef in het kasteel van zijn grootvader te Moussy-le-Vieux.
Hij studeerde aan het Institut d’études politiques de Grenoble. Later werd hij manager van zijn luchtvaartmaatschappij Proteus Airlines, die hij in 2000 verkocht.
In 1998 debuteerde hij met La Chambre des officiers dat al gauw 18 literaire prijzen verzamelde. Sinds 2001 woont hij deels in Casablanca en deels in Frankrijk.
Hij schreef overigens ook een betoverend boek over het atlasgebergte in Marokko.

De officierskamer was ook het eerste boek dat ik van hem las, en het maakte grote indruk. Daarna las ik Une exécution ordinaire, een aangrijpende roman waarin hij het lot van een Russische familie beschrijft, van de grootouders die leiden onder het Stalinregime tot de kleinzoon die door Putin opgeofferd wordt in de Koersk.

En nu, dus niet in volgorde van verschijnen, heb ik deze roman gelezen.
Via het leven van Edgar Hoover — de decennialange chef van het FBI — krijgen we vooral een inkijk in het wezen van de Amerikaanse macht en zijn machthebbers. Het is alsof we mee de telefoon afluisteren van verschillende presidenten: van Truman over Eisenhower, Kennedy, Johnson en Nixon. De intriges, de banden met de maffia, de corruptie en regelrechte misdaden maken vooral duidelijk dat het hen om de macht an sich te doen is. Vooral het tijdperk John en Bobby Kennedy wordt belicht. De enorme promiscuïteit van John Kennedy, de mislukking van de raid op Cuba, de verdachte zelfmoord van Marilyn Monroe, de escalatie van de Vietnam-oorlog om electorale motieven, de geënsceneerde moord op Kennedy, etc, etc.
Dat het vooral over het Kennedy-tijdperk gaat heeft zeker ook te maken met het feit dat Marc Dugain (en ik ook, ben 4 jaar ouder) die periode bewust heeft meegemaakt.

Tegelijk last hij regelmatig zinnetjes in, bijvoorbeeld over Texanen, die uit hun context gehaald perfect toepasbaar zijn op Bush junior. Een juweeltje:

Au moment de son assassinat, John Kennedy travaillait à un projet de loi visant à abolir les avantages fiscaux des groupes pétroliers. Johnson président, son premier acte fut d’abandonner le projet de loi. Il aurait pu attendre un peu, mais c’ést ça le bon côté des Texans, ils sont tellements directs. [p. 302]

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3