a common reader

Londen en de Singel

· 8 September 2008 |  by Janantoon
· Published in: boeken verzamelen · podiumkunsten
· Tagged with: ·

Een week in Londen voor mijn job. Zware dagen, elf tot twaalf uur op de been en dan ‘s avonds dineren met enkele collega’s (dus meer babbel over de job) en pas daarna moe in bed.
Maar ik had me voorgenomen om toch nog eens een Londense boekhandel binnen te springen. Het liefst had ik Foyles op Charing Cross Road bezocht, maar die zijn ‘slechts’ tot 21 uur open. Dan maar Waterstone’s in Piccadilly Street, die zijn tot 22 uur open.
Daar vind je natuurlijk altijd iets, al moet ik zeggen dat bv de filosofie-afdeling nogal magertjes was. Maar ik ben gelukkig met John Gray’s Enlightenment’s Wake. Van John Gray had ik vroeger al Straw Dogs gelezen, een scherpe analyse, maar nogal deprimerend. Dit is eerder politieke filosofie en ik kijk er naar uit het te lezen.


En dan dit boek over Walter Benjamin, iets tussen biografie en archief, met heel veel foto’s, reproducties van dagboeknotities, enz. Ik had al langer wat van hem willen kopen (zeker sinds de prachtige uitgave in Penguin Great Ideas van The Work of Art in the Age of Mechanical Reproduction).


Gisteren, in Antwerpen naar een opvoering in de Singel: Atropa, de wraak van de vrede van Tom Lanoye in een regie van Guy Cassiers. Daar kocht ik het mooie boekje uitgegeven bij Prometheus. De oorlog van Troje wordt opgevoerd als een symbool voor alle oorlogen. De holle frasen van Agamemnon staan schrijnend in contrast tot het leed van de vrouwen, zowel Trojaanse als Griekse. Tom Lanoye herwerkte de stukken van Aischylos en Euripides en weefde er de holle praat van Bush en consoorten tussen (een prachtige, droevige compilatie van die retoriek vind je in Eliot Weinberger’s What I heard about Iraq). De sterkste figuren in het stuk zijn de vier vrouwen. Het was een knappe vertoning (al konden heel wat mensen het stuk niet verstaan door de slechte geluidsregie), maar het bleef voornamelijk teksttheater en dus zal ik met plezier de tekst herlezen. Het was tekst- maar ook beeldtheater met knap ingewerkte webcambeelden. En veel mooie statische beelden, tableaux vivants: Helena op de muur rond Troje als een Grieks standbeeld, het aangrijpende beeld van Klytaemnestra die haar echtgenoot Agamemnon opwacht met een bijl.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3