a common reader

‘officiële’ literaire blogs

· 9 March 2010 |  by Janantoon
· Published in: links  |  1 Comment
· Tagged with:

guardian bookblogIk heb het hier al eens gehad over boekenblogs van particulier initiatief. Er bestaan echter ook zeer goede literaire blogs die gesteund worden vanuit een grote krant. Mijn favoriet is The Guardian, een zeer goede online krant met heel veel aandacht voor literatuur en voor poëzie. Vooral die aandacht voor poëzie is opmerkelijk. Elke week wordt de poem of the week voorgesteld. De presentatie en inleiding van The Red Wheelbarrow van William Carlos Williams deed me een selectie van zijn poëzie kopen. Die blog lokt ook steeds heel wat reactie uit van Britse lezers, teken dat poëzie en literatuur er echt wel leven.
Bovendien organiseert The Guardian elke maand een online poetry workshop: men nodigt een dichter uit om een opdracht te geven en daarna stromen de gedichten binnen en na een maand publiceert die dichter dan een selectie met commentaar. Ik ken geen enkele andere krant die zoiets tot stand brengt.

republique-des-livresEen ander knap voorbeeld is de blog la république des livres van de Franse schrijver Pierre Assouline (Les invités). Vroeger werd die gehost door de kwaliteitskrant Le Monde, maar ook daar zijn besparingen troef. Pierre Assouline is recent (november 2012) zijn eigen weg opgegaan. Hij schrijft zeer goed en schroomt zich niet om een duidelijk standpunt in te nemen. Ik vind het prettig om zijn Frans te lezen en vooral om via deze blog een inkijkje te hebben op de Franse literaire actualiteit. Ik heb al verschillende boeken gekocht gestimuleerd door één van zijn teksten.

BabeliaIn het Nederlandse taalgebied is de boekenbijlage van NRC Handelsblad zeer goed. Zij brengen nieuwsjes, geven recensies, er is een online leesclub, etc.
Wie het Spaans machtig is, surft uiteraard naar El País. De krant zelf heeft regelmatig culturele bijdragen, maar hun echt cultuuraanbod publiceren ze in het tijdschrift Babelia, dat elke zaterdag verschijnt.
Het tijdschrift is hier helaas niet in de dagbladhandel te verkrijgen. Maar zowat alles is op hun site te lezen. En opteren voor een digitaal abonnement is zeer voordelig. Ten eerste veel goedkoper dan elektronische abonnementen op bv De Morgen of De Standaard en bovendien heb je automatisch toegang tot El País en Le Monde.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3