a common reader

lezenaars op de Boekkunstbeurs

· 18 November 2014 |  by Maarten
· Published in: lezenaar
· Tagged with:

Vorig weekend op de Boekkunstbeurs te Leiden was ik present met drie nieuwe lezenaars. De Boekkunstbeurs wordt jaarlijks ingericht door de Stichting Drukwerk in de Marge en is een feest voor iedereen die houdt van het bibliofiele boek, mooi papier, kalligrafie, ambachtelijk boekbinden en dergelijke. Mijn lezenaars misstonden niet.
Overigens werd er regelmatig met de bezoekers gezocht naar het juiste woord: lessenaar, lezenaar, leesstandaard, pupiter, katheder. Lutrin, in het Frans, opperde iemand. Pult in het Duits, lectern in het Engels. Maar ik hou het toch liefst bij lezenaar, omdat zij meer gebruikt worden om thuis een mooi kunstboek open op te leggen en er regelmatig in te snuffelen en te lezen.

Ik had drie nieuwe lezenaars gemaakt in Franse eik uit dezelfde, mooie boom. Eén lezenaar maakte ik volgens het ontwerp dat ik — steeds met kleine wijzigingen — al meer gebruikte. Daarnaast maakte ik een lichter model dat ook inklapbaar is.
Vooral in de smaak viel een nieuw ontwerp dat eerder sculpturaal overkomt. Het bestaat uit twaalf rechtopstaande eiken balkjes die door legplanken kruiselings bevestigd zijn. Het bovenste vlak is niet zoals op mijn ‘klassieke’ lezenaars aanpasbaar, om schuiner of vlakker te liggen. Maar dat leek voor de meeste mensen geen probleem.
Hieronder enkele foto’s.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3