a common reader

lezenaar — lessenaar — katheder

· 14 May 2011 |  by Maarten
· Published in: FOCUS · lezenaar
· Tagged with: ·

Vandaag verhuisde mijn nieuwe lezenaar naar Ted en Yvo in het mooie universiteitsstadje Leiden. Ik heb voor hen speciaal een wat bredere lezenaar gemaakt omdat hij prachtige en zware facsimile atlassen moet dragen.
Blijkbaar is dit wat ze voor ogen hadden. Ze zochten al langer naar iets dergelijks. Via Google-afbeeldingen en met trefwoord ‘lessenaar’ vonden ze echter niet wat ze zochten. Dan maar het synoniemenwoordenboek erbij dat ‘katheder’ en ‘lezenaar’ suggereerde. En via ‘lezenaar’ kwamen ze op mijn site terecht.

Ik had nog niet stilgestaan bij mijn woordkeuze. Van Dale verwijst bij ‘lezenaar’ naar ‘lessenaar’. Maar lessenaar en katheder roepen bij mij onmiddellijk het beeld op van een school, een kerk of een conferentiezaal. En ze doen me denken aan voordrachten, aan professoren die ex cathedra les geven.
Lezenaar daarentegen, misschien door mijn Vlaams taalgevoel, doet me meer denken aan lezen.
De lezenaars die ik al gemaakt heb worden dan ook in de huiselijke sfeer gebruikt, om te genieten van een mooi kunstboek. Een vriendin legt er een fotoboek op en verandert regelmatig de pagina.

In Leiden diende hij direct als lastdier voor Blaeu’s imposante Atlas Maior.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.



boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3