a common reader

la ciudadela, México

· 9 February 2014 |  by Janantoon
· Published in: architectuur · boek en stad · FOCUS
·

Ik ben geen toerist, zo een die een lijst aftikt: ‘daar ben ik al geweest, ginder ben ik al geweest’. Maar toen ik op de design-website Dezeen een artikel las over de renovatie van een Mexicaanse bibliotheek kreeg ik wel zin om ooit eens Mexico DF te bezoeken. Op zich heb ik daar niets te zoeken, maar iedereen vertelt me dat het zo’n bijzonder land is. Mocht ik het bezoeken dan zal de Biblioteca de México “José Vasconcelos” (niet te verwarren met de Biblioteca Nacional de México) zeker op mijn verlanglijst staan.

la ciudadela

La ciudadela (de citadel) werd op het einde van de achttiende eeuw gebouwd als militair gebouw. Het gebouw deed echter al spoedig dienst voor heel wat andere nuttige zaken, zoals een tabaksfabriek en een gevangenis. Later werd het dan weer een gebouw voor de artillerie, een wapenopslagplaats, militaire gevangenis en hospitaal, enz.

José Vasconcelos

Met José Vasconcelos (1882–1959) verandert een en ander. Vasconcelos was een invloedrijke intellectueel: schrijver, filosoof en politicus. Hij droeg bij aan een nieuw intellectueel klimaat na de Mexicaanse Revolutie en was verschillende keren minister van onderwijs. Hij steunde ook de kunsten. Hij gaf in 1922 de opdracht de muren van de “Escuela nacional preparatoria”, waar ook het Ministerie voor Openbaar Onderwijs gevestigd was, van muurschilderingen te voorzien. Zo konden Rivera, Siquiros en Orozco aan de slag.
In 1944 kan hij de president overtuigen een deel van la ciudadela af te staan om er de Nationale Bibliotheek in onder te brengen en die daardoor te redden en reorganiseren. Dit project realiseerde zich niet, maar in 1946 richtte hij een parallelle bibliotheek op: la Biblioteca de México. Hij werd de eerste directeur, tot aan zijn plotse dood — gestorven aan zijn schrijftafel — in 1959.

la Ciudad de los Libros

De stad van de boeken. Dat is de oude militaire vesting nu geworden. In 1987 wordt er grondig verbouwd onder architect Abraham Zabludovsky. Hij behoudt de structuur van het oude gebouw en overdekt de patio’s met transparante ‘paraplu’s’ van staal en glas.
Vanaf 2011 werd het geheel nog eens onder handen genomen door verschillende architecten die de zalen met de collecties een nieuwe, frisse look geven. Heel leuk is de boekenwinkel Librería Alejandro Rossi, ontworpen door architectenbureau Taller 6. Holle houten dozen van verschillende formaten bekleden de muren, het plafond en zelfs de vloer (onder een glazen plaat).
Het moet aangenaam zijn om hier rond te kuieren, niet alleen in de boekenwinkel, maar ook in de verschillende zalen en het gehele culturele centrum. Zal ik toch maar op mijn lijstje zetten.


Misschien interesseert je ook:

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3