a common reader

Krakau, een verkenning

· 24 June 2013 |  by Janantoon
· Published in: miscellanea  |  1 Comment
·

Igor Mitoraj: Eros BendatoZestig jaar worden. De ‘pil’ wordt natuurlijk verzacht als je van je kinderen een reisje naar Krakau krijgt aangeboden. Waarschijnlijk zou ik daar anders nooit terecht zijn gekomen. Nochtans vind ik de Poolse cultuur erg interessant en veelzijdig (ik schreef er al eens een artikeltje over).

Krakau

Kraków (in het Pools, spreek uit [krakoef]) is de tweede grootste stad van Polen met zo’n 750.000 inwoners. Maar het oude centrum, waar wij verbleven en rondwandelden, is kleiner dan de kern van Leuven. En zeker zo gezellig. Die beperkte oppervlakte is volgestouwd met zo’n honderd kerken en kloosters, universiteitsgebouwen, heel wat parken die een groene gordel vormen en dan nog de oude burcht langs de rivier Wisła [viswa]. Bedenk daarbij heel wat pleintjes, met terrasjes uiteraard, een zelfs voor hen ongewone hitte (steeds maar 35 graden), en de sfeer van ons verblijf is geschetst. Dat overdreven goede weer vind je niet terug op de foto’s die ik nam, omdat het felle licht niet gunstig is. De meeste foto’s zijn dan ook genomen in de schaduw, tijdens een onweer met felle regen en in enkele bewolkte momenten.

Eerste indrukken? Krakau oogt wat als een traditioneel Duits stadje — ik denk bijvoorbeeld aan Aachen — verzorgd, open, veel groen. De Polen zijn erg vriendelijk. Je wordt als toerist natuurlijk aangesproken, maar met een eenvoudig dziękuję [dzjingkoeje], bedankt, laten ze je met rust.
Leonardo da Vinci: De dame met de hermelijnEr was net een volksfeest aan de gang, met heel wat folkloristische groepen, met muziekpodia op verschillende plaatsen. En gezien de hitte waren er gelukkig ook veel terrasjes waar we de lokale, frisse pilsjes dronken. En koffie, ze schenken er heerlijke koffie. Verder is er culinair niet zoveel te ontdekken.
Maar een aangename verrassing: er zijn verschillende goed voorziene boekhandels. Helaas ben ik het Pools niet machtig — al hebben we ons best gedaan om zoveel mogelijk op te pikken. Kawa [kava] bijvoorbeeld is koffie en kawiarnia cafetaria. Een leuke ontdekking was dan ook Massolit Books, een tweedehands boekenwinkel met voornamelijk Engelse boeken en waar je ook koffie en hapjes kon nuttigen en een partijtje schaak spelen. Ik kocht er een fijn boekje van Ryszard Kapuściński: The Other.
Boekhandel Bona is ook de moeite, goed om te zitten, maar beperkt qua niet-Poolse boeken. Misschien moet ik toch maar eens Pools gaan studeren?

Wawel

Boven het stadje torent de burcht. Een stevige heuvel draagt een bijzonder mooi renaissance kasteel, een kathedraal en wat andere gebouwen. Ooit zal dit wel het versterkte centrum geweest zijn: Casimir de Grote (1310-1370) liet er een burcht bouwen. Latere vorsten maakten er een smaakvolle residentie van, ondanks dikwijls beperkte middelen. Want de geschiedenis van Polen is er een van onder de voet gelopen worden, van annexaties en vernederingen.
Toen we het paleis de eerste keer bezochten was er net een wolkbreuk. Zo zagen we hoe de waterspuwende draken hun werk efficiënt deden. ‘s Anderendaags hebben we het kasteel nog eens bezocht, natuurlijk om De dame met de hermelijn van Leonado da Vinci te gaan bewonderen.
Naar Karol Józef Wojtyła waren we niet op zoek, maar die kon je dan weer nergens ontlopen.

pelgrimstochten

Krakau leek mij leuk als bestemming omwille van enerzijds de cultuur en anderzijds enkele pelgrimstochten die ik wou maken: Auschwitz en het Joodse ghetto.
De cultuur ontdekken als je de taal niet kent is erg moeilijk. Je krijgt een beeld van de stad, de architectuur, beelden, een museum (wat we nauwelijks gedaan hebben), muziek. Een optreden van een strijkkwartet viel echter danig tegen. Gelukkig was er wel wat in het Engels te vinden. Zo kocht ik The Collected Prose van Zbigniew Herbert, die een zeer fijn schrijver lijkt.
Ik had voor mezelf nóg een pelgrimstocht gepland: het graf van Wisława Szymborska bezoeken.
Hierover schrijf ik hier: Szymborska in de stad van de doden.
En over Auschwitz: Auschwitz en het Joodse lot in Polen.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

One Comment

  1. Isabel says:

    maravillosas imágenes de Cracovia, Jan! mil gracias por hacernos viajar contigo! bello tu hijo! un fuerte abrazo! Isabelboekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3