a common reader

kleine kunstprojecten steunen

· 8 October 2012 |  by Janantoon
· Published in: miscellanea · poëzie
· Tagged with:

Zeer toevallig — hoe ontdek je nu eenmaal dingen op het net — vond ik dit project van Ramsey Nasr en daarmee ook de Nederlandse site Voordekunst. Het concept was niet nieuw voor me, het is vergelijkbaar met Kickstarter. Ik wist alleen niet dat er ook een vergelijkbaar Nederlands initiatief bestond. Niet te verwonderen overigens met hun hakbijlpolitiek.

de kleine mecenas

Sites als Kickstarter of Voordekunst brengen op een originele manier kunstenaars of mensen met een leuk idee samen met mensen die geneigd zijn om een kleine bijdrage aan een project te geven. Ze noemen het een online platform om kunstprojecten te steunen”.
Het project wordt door de bedenkers voorgesteld met tekst en meestal met een videopresentatie. Er wordt een bepaalde som gevraagd en er is een inschrijvingsperiode. Het knappe aan het systeem — voor de kleine mecenas zoals ik — is dat de beloofde bijdrage alleen moet betaald worden als het gevraagde bedrag volledig is onderschreven. Met andere woorden, je loopt niet het risico iets te steunen dat sowieso niet van de grond zal komen. Je doet slechts mee als een heleboel andere mensen ook overtuigd zijn van het project.
Bij Kickstarter gaat de betaalbelofte via Amazon. Je geeft Amazon toelating je credit card te debiteren als (en alleen als) het project volledig onderschreven is. Bij Voordekunst loopt het iets anders. Als je een project steunt, wordt je credit card gedebiteerd, maar als het project niet slaagt, kan je je geld terugvragen of aan een ander project toewijzen.

poëzie verbeelden

We kennen Ramsey Nasr natuurlijk als dichter van de stad Antwerpen en hij is nog enkele maanden Dichter des Vaderlands (het Nederlandse vaderland wel te verstaan). Hij wil met een video-project nog iets nalaten voor de poëzie. In zijn woorden:

Doel ervan is om meer mensen, vooral jongeren, bij poëzie te betrekken. Het project vertrekt vanuit de opgedane ervaring dat een gedicht, wanneer het wordt voorgedragen, een veel directer appeal heeft dan als het gelezen wordt. Alle vooroordelen die mensen vaak hebben over poëzie – lastig, elitair, zweverig, onbegrijpelijk – verdwijnen als sneeuw voor de zon zodra men een gedicht hóórt in plaats van zelf leest. Voor veel lezers is het eenvoudigweg fijn een handreiking te krijgen in een gedicht waarin soms alle interpunctie ontbreekt. Op deze manier wordt een schijn van begrijpelijkheid aangereikt: het gedicht wordt er niet makkelijker door, maar je hoeft niet meer van nul te beginnen. Dichter Draagt Voor wil met de poëzieclips een brug slaan naar potentiële lezers.

Ik vond dit project, Dichter Draagt Voor, interessant en heb mijn steun beloofd. Nu zien of ze het halen: er is al 38% gedoneerd en er zijn nog 40 dagen te gaan. Misschien doe je mee?

PS van 14 oktober 2012:
Meedoen? Te laat, het project is volledig gefinancierd.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3