a common reader

Karl Jaspers, Socrates – Boeddha – Confucius – Jezus

· 1 January 2003 |  by Janantoon
· Published in: Boeken Janantoon
· Tagged with: · ·

Karl Jaspers, Socrates - Boeddha - Confucius - JezusSocrates – Boeddha – Confucius – Jezus
De maatgevende mensen

Karl Jaspers

fichebak

taal: Nederlands
gepubliceerd door: Bijleveld
eerste editie:
gedrukt: 1999
verworven: 2003
bindwijze: paperback
isbn: 9061316553
verworven via: Proxis

Karl Jaspers (1883-1969) studeerde rechten en medicijnen. Hij was aanvankelijk hoogleraar psychiatrie, daarna hoogleraar filosofie aan de Universiteit van Heidelberg. Door het nazi-bewind werd hij tot aftreden gedwongen en kreeg hij een publicatieverbod opgelegd. Na de Tweede Wereldoorlog was hij van 1948 tot aan zijn overlijden hoogleraar filosofie aan de Universiteit van Basel.
Socrates, Boeddha, Confucius, Jezus vormt het eerste deel van zijn onvoltooide levenswerk, Die grossen Philosophen, een universele geschiedenis van de wijsbegeerte. Als De maatgevende mensen presenteert Jaspers in dit werk de vier historische figuren die aan de basis stonden van ons moderne wereldbeeld. Toch wil hij hen niet zien als bouwers van godsdienstige of wijsgerige systemen, want elk van de vier, voor zover wij iets met zekerheid van hen weten, was juist wars van instituties, dogma’s en leerstellingen. Jaspers wil hen schetsen als onze naasten die door hun levenshouding, en hun levenswandel maatgevend waren.
Aldus is Socrates, Boeddha, Confucius, Jezus zijn verhaal van vier denkers die geen profeten wilden zijn, maar mens onder de mensen. Elk op hun eigen wijze zagen zij de eeuwige levensvragen onder ogen: van goed en kwaad, van liefde en dood, en zo uiteindelijk van onze verhouding met de ander en met onszelf.
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3