a common reader

Kahnweiler en zijn erfenis

· 3 November 2013 |  by Janantoon
· Published in: beaux arts · FOCUS · KUNST
· Tagged with:

LAM Lille

LaM Lille

Wie eens graag een fijne culturele uitstap maakt, zoeke in zijn GPS het Lam (Musée d’art moderne) tegen Lille. Het is niet ver, even voorbij Kortrijk.
Nog tot 17 januari 2014 loopt er een tentoonstelling rond de legendarische galerist Daniel-Henry Kahnweiler en ‘zijn’ schilders: Picasso, Léger, Masson.
Kahnweiler opende in 1907 in Parijs een galerie waarin hij de werken van een nieuwe lichting schilders aan de wereld toonde: Pablo Picasso, Georges Braque, Juan Gris, André Derain, Fernand Léger. Achteraf gezien had Kahnweiler een gezegend leven, omringd door de belangrijkste kunstenaars van zijn tijd. Maar dat was niet altijd zo. Hij beleefde heel wat moeilijkheden — als Duitser in Frankrijk tijdens de eerste wereldoorlog en als jood tijdens de tweede wereldoorlog.
De tentoonstelling toont mooi de rode draad die liep tussen verschillende verzamelaars/handelaars. Eén van Kahnweiler’s belangrijkste klanten was de verzamelaar Roger Dutilleul (1873-1956), die zich reeds zeer vroeg voor het kubisme interesseerde. Er zijn nog catalogi van tentoonstellingen te zien waarin Dutilleul aantekeningen maakte. Bij zijn overlijden had hij een mooie persoonlijke verzameling waarin ook werken van Amedeo Modigliani, Bernard Buffet, Eugène Dodeigne. De verzameling werd geërfd door zijn neef Jean Masurel (1908-1991) en diens vrouw Geneviève. Zij bouwen de verzameling verder uit en schenken ze in 1979 aan de stad Lille onder voorwaarde dat er een museum zal worden opgericht. Vandaar LaM.

De tentoonstelling is zeer interessant, maar het museum is op zich de moeite waard. Gelegen naast een mooi park met een kleine beeldentuin, is het architectonisch al merkwaardig. En naast hun verzameling moderne kunst (we zagen bv ook onze Berlinde De Bruyckere) en de wisselende tentoonstellingen, hebben ze een ruime verzameling Art Brut: kunst gemaakt door psychiatrische patiënten.
En in het restaurant kan je goedkoop en heel lekker eten. Wat wil je nog meer?

Ik kocht er ook het prachtige boek LaM, histoires.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3