a common reader

Joep Pohlen, Letterfontein

· 25 January 2010 |  by Janantoon
· Published in: Boeken Janantoon
· Tagged with: · ·

Letterfontein
[over drukletters]
Joep Pohlen

fichebak

taal: Nederlands
gepubliceerd door: Uitgeverij Fontana
eerste editie: 11/2009
bindwijze: gebonden
isbn: 978-75084-06-1
pagina’s: 640

verworven via: Fontana

Voor iedereen die geïnteresseerd is in typografie — weze het als professioneel ontwerper of als aficionado zoals ik — is een boek als Letterfontein een feest. Het doet me denken aan het klassieke werk van Huib Van Krimpen: Boek over het maken van boeken.
Maar Van Krimpen’s meesterwerk heeft aandacht voor het volledige boek, al is er ook een zeer mooie lettergalerij, terwijl hier alle aandacht naar de letter gaat.
Het boek begint met een korte geschiedenis van het schrijven en van het ontstaan van letters. Zeer boeiend onderdeel daarvan is een typografische tijdlijn met technische ontwikkelingen, biografische data en datering van belangrijke lettertypes en typografische tendensen.
Verder wordt in de inleiding aandacht besteed aan de letterfamilie: alle onderdelen van een font worden gedetailleerd besproken. Daarna een hoofdstuk over maatsystemen en hun benamingen. Leuk daarbij is dat er een handige typometer wordt bijgevoegd als bladwijzer.
En natuurlijk zeer veel aandacht voor de classificatie van letters. Maar wat ik vooral zo leuk vind, is het deel over het ontwerpen van letters met een programma als FontLab.
Dan is er natuurlijk de lettergalerij: een grote brok van ongeveer 275 pagina’s waarin belangrijke fonts zeer mooi worden voorgesteld. Elke letter wordt voorgesteld in verschillende uitvoeringen en telkens wordt de vergelijking gemaakt met alternatieve lettertypes.
Het laatste deel werd gedrukt op een okerkleurig papier en bevat zeer nuttige indexen voor de ontsluiting van het boek: een algemene index, een index van lettertypes en van ontwerpers. Een index van letteruitgeverijen én een tijdlijn van letteruitgeverijen.
Een handig glossarium sluit het boek af. Dit is een prachtige aanwinst voor mijn kleine verzameling boeken over typografie.

Zie ook de website over Letterfontein.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3