a common reader

Jerusalem Quartet en Alexander Melnikov

· 22 April 2012 |  by Janantoon
· Published in: muziek
· Tagged with: ·

Vorige maandag, 16 april, maakten wij een optreden mee van het Jerusalem Quartet in de Handelsbeurs te Gent. Ik had de avond geboekt vooral omdat ze het tiende strijkkwartet van Shostakovich speelden. Maar ook omdat Alexander Melnikov samen met hen het piano kwintet van Robert Schumann zou spelen.
Hiernaast zie je een foto van Melnikov die guitig over de pianovleugel kijkt tijdens een repetitie.
Na het strijkkwartet nummer 15 van Mozart speelden ze het tiende van Shostakovich. Ik hou enorm van zijn muziek en probeer zoveel mogelijk live opvoeringen mee te maken. Dat is steeds toch nog iets anders dan een cd, ook al heb je de beste uitvoeringen. De magie die een live opvoering kan hebben is op een opname moeilijk te evenaren.
Het Jerusalem Quartet speelde goed, heel goed zelfs, maar toch, toch bleef de muziek niet zo hangen.
Na de pauze kregen we gelukkig iets anders te horen. Was het door de kracht van Melnikov’s persoon of gewoon doordat de muziek hen meer ligt, ik weet het niet, maar het piano kwintet van Schumann was een onvergetelijke ervaring.
Toch vreemd. Wat maakt nu toch dat een zelfde ensemble soms gewoon een goede performance, maar dan plots muziek maakt? Wat maakt dat sommige verzen plots poëzie worden?
Hun cd samen met Melnikov was net van de pers gegaan en na de voorstelling kon ik ze direct kopen. Een aanrader.
Meer info over het Jerusalem Quartet vind je op hun site.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3