a common reader

Hella S. Haasse, De scharlaken stad

· 10 February 2009 |  by Maarten
· Published in: Boeken Maarten
· Tagged with: · ·

Hella S. Haasse, De scharlaken stadDe scharlaken stad

Hella S. Haasse

fiche

Deze uitgave:
Nederlands
Em. Querido, 2006
327 pagina’s, gebonden
isbn: 9789021467641

Oorspronkelijke uitgave:
Em. Querido, 1952

Het pauselijk hof in Rome is in de zestiende eeuw, in de nadagen van de Renaissance, het brandpunt van het wereldgebeuren. Het hof wordt gedomineerd door de in scharlaken gestoken hogere geestelijkheid, en grote persoonlijkheden die betrokken zijn bij politieke en maatschappelijke ontwikkelingen verzamelen zich in het Vaticaan.

In een van de zalen treffen we Giovanni Borgia aan, een jonge mysterieuze Italiaan die op zoek is naar het geheim rond zijn geboorte. Hij is een bastaard uit een berucht geslacht, maar is dat de familie Borgia of Farnese?

De beschrijving van zijn speurtocht, door verschillende ogen gezien, is onder Haasses handen uitgegroeid tot een zeldzaam authentiek beeld van die tijd — de wereld van Michelangelo, Machiavelli en Aretino.

Hella S. Haasse: ‘In De scharlaken stad heb ik voor het eerst, en ten dele onbewust, geprobeerd wat ik in later werk steeds weer heb beoogd: een verhaal te schrijven dat eigenlijk niet na te vertellen is, omdat het niet gaat om een volgorde van “en toen, en toen en vervolgens en ten slotte”, maar om een veel ingewikkelder, zich dwars door de tijd en dimensies van “zijn” uitstrekkende processen van oorzaak en gevolg.’

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3