a common reader

Hella Haasse, Oeroeg

· 31 March 2009 |  by Janantoon
· Published in: Nederlandse literatuur
· Tagged with:

Totnutoe had ik voornamelijk latere werken gelezen van Hella Haasse, onder andere: Heren van de Thee, Mevrouw Bentinck, Onverenigbaarheid van karakter & De groten der aarde, en onlangs nog Fenrir, waar ik niet zo weg van was.

Mijn vriendin had me Oeroeg aangeraden, dat ze vergeleek met het verhaal van Saïdjah en Adinda. Het is inderdaad een mooi – en droevig – verhaal. Twee jongens in Nederlands Indië die bijna gelijktijdig geboren worden en samen opgroeien. Alleen is de ene een zoon van een blanke theeplanter en de andere de zoon van een bediende, een inboorling, Oeroeg. De vader van Oeroeg sterft op onnodige wijze door lichtzinnigheid van de theeplanter en vrienden die op bezoek zijn. Als compensatie krijgt Oeroeg een opleiding betaald die parallel loopt aan die van het blanke jongetje.
Als kind beleven ze alles samen, zijn de dikste vrienden. Maar gaandeweg komen er elementen van buiten tussen hen te staan, standenverschil, kolonisatie. Etiketten worden geplakt. En op het laatste is er vijandschap en ontworteling. Het probleem van niet te behoren bij het land waar je opgegroeid bent. Of niet meer.
Een zeer sterke roman.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3