a common reader

Heidegger in gesprek met Der Spiegel

· 18 March 2006 |  by Janantoon
· Published in: biografie · FILOSOFIE
· Tagged with:

In 1966 nodigde Heidegger de hoofdredacteur van Der Spiegel uit voor een gesprek. Conditie was dat het gesprek pas mocht gepubliceerd worden na zijn dood, en dat gebeurde dan ook in 1976.

Je kan dit dan ook niet echt een gesprek noemen, eerder een monoloog afgewisseld met vragen of een manier om het laatste woord te hebben. Want de filosofische gemeenschap kon natuurlijk niet meer bij zijn leven reageren op zijn ‘Apologie’. Ik heb trouwens de indruk dat de redacteuren van Der Spiegel (ze waren met drie) en Heidegger naast mekaar praatten. Zij wouden hem vooral controversiële uitspraken ontlokken.
Naast het thema van zijn houding tegenover het nazisme, komen toch nog een aantal interessante ideeën aan bod. Vooral zijn visie op de techniek, die volledig los is komen te staan van de mens.

Er staat ook een korte verwijzing in naar de Franse dichter René Char. Zijn gesprekken met René Char tijdens een bezoek aan de Provence zijn het onderwerp van een artikel uit Le magazine littéraire dat onlangs een volledig nummer aan Heidegger wijdde.

Onze Vlaamse filosoof Jacques De Visscher schreef een interessant voorwoord, dat voor mij alleszins de hoofdtekst in reliëf bracht. Helaas schrijft hij alsof hij zichzelf uit het Duits heeft vertaald.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3