a common reader

Hannah Arendt, de film

· 1 May 2013 |  by Janantoon
· Published in: film
· Tagged with: · ·

Hannah ArendtHannah Arendt lijkt nog steeds voor controverse te kunnen zorgen. Vijftig jaar na de publicatie van Eichmann in Jerusalem, zorgt de film over deze periode ook nog voor gespreksstof. Zie maar eens naar de stroom van commentaren op de site van Pierre Assouline. Hij bespreekt de film positief op zijn voortreffelijke literaire blog La république des livres, en lokt daarmee massa’s reacties uit.
Hannah Arendt had natuurlijk al een naam voor zichzelf gemaakt als (politiek) filosofe. Vooral met haar diepgaand werk over The Origins of Totalitarianism. Het was dan ook omwille van deze bekendheid, én het feit dat ze zelf Joodse was en voor de nazi’s uit Duitsland gevlucht, dat The New Yorker haar vroeg om het proces van Eichmann voor hen te verslaan.
In plaats van enkele journalistieke artikels kregen ze dit diepgaand boek dat bij publicatie onmiddellijk een hevige controverse opriep. Over het boek zelf heb ik hier al geschreven. De publieke controverse draaide vooral rond twee thema’s. Enerzijds de ondertitel van haar boek “A Report on the Banality of Evil” en anderzijds de rol van Joodse leiders in het hele proces van het voor de transporten verzamelen van de Joden.
Dat is een heel zware thematiek. De sterkte van de film is net dat de thematiek en de verschillende standpunten vrij goed worden uitgelegd zonder dat het een saaie bedoening wordt.
Hannah Arendt werd dikwijls arrogantie verweten, maar dat kwam natuurlijk omdat zij een sterke en intellectueel eerlijke vrouw was die moedig opkwam voor haar standpunten. De Duitse actrive Barbara Sukowa speelt de rol grandioos.
Unheimlich waren ook de beeldfragmenten van Eichmann zelf. Daarvoor werd origineel beeldmateriaal (in zwart-wit) gebruikt en dat is zeer mooi ingebed in de film. Ik had haar boek al tweemaal gelezen, maar kreeg toch nog rillingen als ik hem zag praten.

Hannah Arendt – Trailer from Heimatfilm on Vimeo.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3