a common reader

gedichtendag 2007

· 25 January 2007 |  by Janantoon
· Published in: poëzie
· Tagged with:
Het is vandaag gedichtendag en ik heb nog niet de kans gehad een gedicht te lezen. Misschien moet dat ook niet per sé, maar op deze dag wil ik toch graag mijn verknochtheid aan dit literaire genre kunnen uiten.
Ik was daarnet aan het bladeren (elektronisch dan) in mijn verzameling gedichtenbundels, op dit moment 153 boeken. En tot mijn groot genoegen vind ik er toch echte pareltjes tussen. Ik wil er graag enkele uitlichten.

De iguanodons van Bernissart van Geert van Istendael is één van mijn favoriete bundels doordat het een prachtig samenhangend geheel is. Het heeft geen zin uit deze bundel een gedicht te lichten, ze hangen aan mekaar vast.
Een compleet verschillend dichter was Jan Hanlo, wiens verzamelde Gedichten slechts een dun boekje opleveren, maar wat een pareltjes. Tom America heeft er een prachtige CD mee gemaakt waarbij de muziek de gedichten echt laat spreken.
In de Engelstalige poëzie kan je niet rond TS Eliot. Ik heb van hem verschillende bundels, oa een prachtige bibliofiele uitgave van het gedicht The Journey of the Magi. Het Barre Land is een vertaling van The Waste Land door mijn vriend Jan Venderickx. Maar bij mijn favoriete Engelstalige dichters horen zeker Philip Larkin met oa The Whitsun Weddings en Seamus Heaney met ondermeer Seeing things.
Eén van mijn eerste literaire liefdes was die voor de verfrissende gedichten van Jacques Prévert. Mijn uitgave van Paroles is zo goed als versleten.

Bij de Spaanstalige auteurs is Pablo Neruda een symbool. Wat een rijke taal, verbeelding en inzet. Ik heb zijn volledige werk, maar vermeld hier de tweetalige uitgave van de Cien sonetos de amor met de knappe vertaling van Willy Spillebeen. Tegelijk wil ik ook een bloemetje geven aan Uitgeverij P die op een succesvolle manier poëzie leven geeft.

Buiten volledige bundels van een bepaalde dichter hou ik erg van bloemlezingen. Zij geven de kans om vele dichters naast mekaar te kunnen proeven, en buiten de traditionele verzamelingen rond thema’s als liefde of dood, zijn er zeer leuke en eigenzinnige zoals De fiets van Wim J. Simons en Poems on the Underground.
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3