a common reader

Galicia Jewish Museum

· 27 July 2013 |  by Janantoon
· Published in: fotografie
· Tagged with: ·

Galicia Jewish MuseumNog een laat vervolg op het reisje naar Krakau. We bezochten daar een klein museum dat in 2004 gesticht werd door Chris Schwarz, een fotojournalist. Het was omwille van de permanente tentoonstelling van foto’s van Chris Schwarz dat we het bezochten.

Chris bezocht Polen voor het eerst in 1981 om de beweging Solidariteit als persfotograaf te verslaan. Na de val van het communisme keerde hij terug naar Polen en raakte hij geïnteresseerd in het bestaan ​​van overblijfselen van het joodse leven in de kleine steden en dorpen op het platteland buiten Krakau.

Een gelukkige ontmoeting met de Britse antropoloog Jonathan Webber leidde tot een gezamenlijk project, Traces of Memory. Prof. dr. Webber, gaf toen les aan de Universiteit van Oxford, en bezet nu de UNESCO-leerstoel in joodse en interreligieuze studies aan de Universiteit van Birmingham. Hij was bezig met veldonderzoek in het Pools Galicië. Werkend dorp per dorp, stad per stad, soms alleen en soms met grotere onderzoeksteams, onderzocht en documenteerde hij de sporen van het joodse verleden die nog steeds zichtbaar zijn in het Poolse landschap.
Zijn onderzoek was bedoeld voor publicatie en zijn zoektocht naar een fotograaf leidde hem naar Chris. Zij publiceerden samen Rediscovering Traces of Memory: The Jewish Heritage of Polish Galicia.
Chris Schwarz werkte bijna tien jaar samen met Jonathan Webber en maakte bijna 1000 foto’s. Uiteindelijk besloot hij om het Galicia Jewish Museum te openen, als een permanent huis voor zijn foto’s.

Het is een klein, maar interessant museum. Naast de prachtige foto’s van Chris Schwarz zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen, op dat ogenblik een over de Chassidim. Een goed voorziene boekenwinkel en een klein cafetaria ronden het geheel af. Een tip voor de geïnteresseerde Karkau-bezoeker.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3