a common reader

Gabriel García Márquez overleden

· 18 April 2014 |  by Maarten
· Published in: FOCUS · Spaanse literatuur
· Tagged with:

De Colombiaanse Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez is gisteren, 17 april 2014, gestorven op 87-jarige leeftijd.

De huldebetuigingen in het nieuws prijzen vooral zijn beroemdste romans, zoals Honderd jaar eenzaamheid en Liefde in tijden van cholera. García Márquez schreef natuurlijk ook prachtige kortverhalen. Ik licht er eentje uit dat mij bijzonder getroffen heeft: Kroniek van een aangekondigde dood (Crónica de una muerte anunciada).1

Gabriel García Márquez, Crónica de una muerte anunciada

Het verhaal speelt zich af in een klein plaatsje met een uitgesproken dorpsmentaliteit. Het doet in dat opzicht sterk denken aan de opera Peter Grimes van Benjamin Britten. Een arme jonge vrouw trouwt met een rijke buitenstaander, die tijdens de bruidsnacht ontdekt dat ze geen maagd meer is. De vrouw noemt een jongeman uit het dorp als verantwoordelijke. De twee broers van de vrouw worden nu wel verplicht, als vanzelfsprekend, hun familie-eer te verdedigen.

García Márquez vertelt op onnavolgbare wijze — bijna journalistiek — hoe de broers het hele dorp op de hoogte stellen van hun plannen de jongeman te vermoorden. Hoe ze alle tijd van de wereld nemen om op het noodzakelijke moordpad te vertrekken. Hoe ze zelfs zorgen dat iedereen weet wélk pad ze zullen volgen. Hoe de jongeman in kwestie dus alle kansen krijgt om aan zijn aangekondigde dood te ontsnappen…

Ik las dit fantástische boek zo’n acht jaar geleden, en de leeservaring staat me nog erg sterk bij. Het soort ervaring waarbij je een voorraad plezier in het lezen opbouwt. Je geniet van de manier waarop García Márquez het verhaal orchestreert, van de taal, van het diep-menselijk karakter van de gebeurtenissen, van de kracht van het verhaal zelf.

Het is een tijdloos verhaal. Voor mij was García Márquez dan ook altijd al een tijdloos iemand, en is hij nog even levend vandaag als gisteren.

  1. Zonder ironische bedoelingen.
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3