a common reader

Frankfurter Buchmesse

· 12 October 2010 |  by Janantoon
· Published in: boeken verzamelen
·

Ik ben vorige zondag — voor het eerst, tot mijn schaamte — naar de Frankfurter Buchmesse geweest. Mijn Chileense vriendin Isabel, die in Münster woont, had me verteld dat Argentinië het gastland was. Een mooie aanleiding om samen te gaan.

De Buchmesse is eigenlijk een vakbeurs waar uitgevers, vertalers, drukkers en dergelijke mekaar ontmoeten. Twee dagen is ze open voor het grote publiek, en dat laat zich niet afweten. Hoewel het eigenlijk geen verkoopbeurs is. Toch heb ik enkele leuke boeken kunnen kopen. Sommige standhouders verkopen, anderen dan weer niet.
De beurs is enkele malen groter dan de Antwerpse boekenbeurs, en in de hallen met Duitstalige uitgevers kon je over de koppen lopen. In de hallen met internationale uitgevers was het veel veel rustiger, allicht omdat niet iedereen Nederlands of Spaans of Japans of Kroatisch leest.

max-frisch cortazar reynoso ruben-dario vargas-llosa

Voor liefhebbers van de Spaanse taal is het natuurlijk feest. Buiten gastland Argentinië stonden er grote Spaanse uitgevers en dan standen van landen als Cuba, Paraguay, Columbia, enz.
Aan de Cubaanse stand kocht ik de verzamelde gedichten van Rubén Darío voor een prikje. Het was duidelijk dat de standhouders er niet veel voor voelden om al die boeken mee terug te nemen.

Het is natuurlijk wel een beurs om ontdekkingen te doen. Zo zag ik al direct toen ik binnenkwam een nieuwe biografie van Max Frisch, Jetzt nicht die Wut verlieren. Ook was snel duidelijk dat de Nobelprijs voor Vargas Llosa iedereen verrast had. Alleen uitgeverij Galaxia Gutenberg had een klein voorraadje en daar kocht ik, ook aan aantrekkelijke prijs, deel 5 van zijn verzameld werk.

Als je zo rondloopt valt ook op hoe uitgevers in grote groepen verzameld zijn. Ik kwam bijvoorbeeld de naam Random House verschillende keren tegen: als eigenaar van Mondadori, van Albert Knopf en talrijke andere uitgevers. Er was ook een grote Nederlandse aanwezigheid, en onze Belgische drukkerij Proost was er ook. Een andere drukkerij, met prachtige kunstuitgaven, was Artes Gráficas Palermo. Een prachtige kunstuitgave met tekeningen van Anton van den Wyngaerde van Spaanse steden uit de 16de eeuw was spijtig genoeg niet te koop.

Je loopt je gewoon kapot op zo’n beurs. Gelukkig stonden daar in één van de zalen een aantal Poolse meisjes die massages gaven. Heerlijk ontspannend en rustgevend. Ook erg rustig was het aan de prachtige Iraanse stand. Veel kooplustigen liepen daar niet rond, maar er stond een heel groepje mensen in zwijgend protest met borden als: “Ahmadinejad = dictator” en met foto’s van politieke gevangenen en natuurlijk de foto van Sakineh. De betogers waren waardig en zwijgend, een aantal had plakband over de lippen. Ook zwijgend en waardig waren de bodyguards die tegenover de groep stonden. Een grappig zicht: keurig in pak geklede gorilla’s tegenover stille betogers. Ik vraag me af hoelang ze mekaar zo hebben aangekeken.

Op de Peruaanse stand vond ik El escarabaje y el hombre van Oswaldo Reynoso, blijkbaar een bekende naam in Peru. En tot slot een heel leuke uitgave van een verhaal — Reunión — van Julio Cortázar over de eerste dagen van Che Guevara in Cuba na de ontscheping van de Granma.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3