a common reader

Erasmus en Rik Torfs

· 9 June 2008 |  by Janantoon
· Published in: FILOSOFIE
· Tagged with:

Soms durven uitgevers echt prachtige dingen maken. Dit drieluik is zo’n juweeltje, uitgegeven door Peeters uit Leuven. In een mooi foedraal zitten drie stijlvolle boeken.
Het eerste is de Encomium Moriae van Erasmi Roterodami, de complete Latijnse versie van de Lof der Zotheid. Het is een facsimilie van een Bazelse uitgave uit 1515 gedrukt door Johann Froben. De uitgave is voorzien van tekeningen in de marge door Hans Holbein de Jongere en van aantekeningen door de toenmalige bezitter van het boek, de humanist Osvaldus Myconius.
Daarnaast biedt deel twee een Nederlandse vertaling van de Lof der Zotheid door Petty Bange. Ook dit is prachtig uitgegeven met grafiek van verschillende kunstenaars (Paul van Dongen, Guido Geelen, Marc Mulders, Reinoud van Vught, Ronald Zuurmond) die zich door Erasmus’ meesterwerk hebben laten inspireren.
Het derde boek is een soort eigentijdse Lof der Zotheid, nu een Lof der Lankmoedigheid door de Leuvense professor kerkelijk recht Rik Torfs. Dit deel werd geïllustreerd door etsen van Paul van Dongen.
Rik Torfs schrijft op gemoedelijke en dikwijls satirische toon over allerlei verschijnselen van deze tijd. Met veel humor, met wat doordenkertjes af en toe, zijn deze stukjes eerder cursiefjes dan essays. Maar het blijft prettig lezen en regelmatig zet zijn kwajongensachtige stijl aan tot verder denken.

Meer over Erasmus.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3