a common reader

Drukwerk in de Marge

· 27 January 2007 |  by Janantoon
· Published in: over boeken
·

Naar aanleiding van Koppermaandag krijg ik steeds een attentie in de bus, weze het een koppermaandagprent of, zoals dit jaar Mooi Marginaal, een prachtige uitgave van de Stichting Laurens Janszoon Coster.

Deze leuke gewoonte is een onderdeel van het lidmaatschap van de Stichting Drukwerk in de Marge. Deze vereniging zet zich al jaren in voor de bevordering van het grafisch erfgoed, ze stimuleert de productie van bibliofiele boeken door ‘drukkers in de marge’, wat de Engelsen Private Presses noemen.

Verschillende van de bibliofiele boeken die ik bezit werden gekocht op de jaarlijkse boekkunstbeurs die wordt ingericht door de Stichting, de laatse jaren in de Pieterskerk in Leiden. Bovendien is er meestal ook een delegatie van Drukkers in de Marge aanwezig op andere beurzen zoals Druksel te Gent of de tweejaarlijks Fine Press Book Fair te Oxford.

Wie mijn site reeds kent, weet dat ik een enorm boekenliefhebber ben. Ik geniet dan ook volop van een uitgave als deze, waarin gelauwerde bibliofiele uitgaven van de laatste twee jaar werden opgenomen. Om te watertanden. Het omslag van deze uitgave vond ik echter minder geslaagd dan de vorige editie. Maar verder is het volop genieten van de beschrijving van de uitgaven. Hoeveel creativiteit is hier niet gebundeld?

Ik hou ook van het enthousiasme waarmee de mensen van Drukkers in de Marge ijveren voor het goede boek. Ik kan iedereen die houdt van creativiteit in typografie of papier of boeken, alleen maar aanraden om lid te worden van de Stichting.
Voor mij houdt mijn lidmaatschap de stille wens levendig dat ik ooit nog eens terug mijn proevenpers zal gebruiken.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Comments are closed.boekenkast-1

boekenkast-2

boekenkast-3